NAPADI SA SVIH STRANA

Kosor: Ja i Milanovićevim zastupnicima osiguravam plaće

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor žestoko je danas kritizirala Zorana Milanovića, predjsednika SDP-a, koji je jučer potpisao peticiju za raspisavnje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

- Milanović se najprije dugo dvoumio treba li potpisati ili ne, a u medijima je izjavio da će uskoro biti spreman preuzeti vlast, odnosno da se za preuzimanje vlasti još mora pripremati. To treba uzeti u obzir. No, treba znati i da Vlada treba osigurati novac za plaće u državnom proračunu, pa tako i za njegovu plaću. Bez obzira na to kako Milanović radio, plaćica ide i osigurana je - poručila je Kosor čelniku oporbe na današnjem predstavljanju rezultata dosadašnje provedbe svog Programa gospodarskog oporavka.

Dodala je kako je iz takve pozicije lako kritizirati Vladu, tim više što ona, kako tvrdi, 'osigurava plaće i onim zastupnicima iz njegove stranke koji se po dva mjeseca ne pojavljuju na radnom mjestu'.

Stoga je Kosor pozvala najjaču oporbenu stranku da 'bude odgovorna prema Hrvatskoj'. Podsjetila je i kako u oporbi nema jedinstvenog stava oko izmjena ZOR-a, što se vidjelo i po reakciji predsjednika HNS-a Radimira Čačića, koji je ustvrdio da Vlada ima pravo kada mijenja ZOR.

Kosor je danas ponovno pozvala čelnike pet sindikalnih središnjica za pregovarački stol u Ministarstvu gospodarstva, te je istakla da je Vlada pripremila amandmane na svoj prijedlog ZOR-a, koji se temelje upravo na prijedlozima sindikata.

Unatoč tome, ponovila je da ZOR treba mijenjati jer situacija danas nije ni slična onoj od prije nekoliko godina. U prilog tome, dodala je, govore i iskustva drugih zemalja koje znatno više i oštrije režu prava nego Hrvatska.

Premijerka smatra da se potpisi na peticiju za raspisivanjem referenduma ne mogu smatrati buntom protiv Vlade i njene politike. Štoviše, kaže da ni jedan od tih potpisa ništa neće promijeniti. Tvrdi i da je ostala iznenađena kada je čula da su sindikati napustili pregovore zbog njene izjave u kojoj izražava nadu da će dogovor uskoro biti postignut.

Kosor danas nije htjela komentirati najnoviju inicijativu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da dug štedišama Ljubljanske banke, zbog pregovora s EU-om, podmiri Vlada.

- Ja guverneru neću slati poruke preko medija, već ću ga zamoliti za razgovor - poručila je Kosor.

Dodala je kako i dalje vjeruje slovenskom kolegi Borutu Pahoru kada kaže da Ljubljana neće blokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om zbog problema Ljubljanske banke.

Poruka Blagaiću: Ne obraćaj se meni, nego se dogovori s ministricom Marinom Matulović-Dropulić

Ako Vincenco Blagaić iz Profectus grupe ima problem u provedbi svoj investicijskog projekta, neka se javi Marini Matulović Dropulić, ministrici graditeljstva, i s njom pokuša riješiti problem, poručila je Kosor Blagaiću.

Blagaić je, podsjetimo, Marinu Matulović-Dropulić javno optužio da mu blokira turistički projekt ' Hrvatski san '. Kosor, međutim, ističe kako ne vjeruje u to jer je stav Vlade bio i ostao da treba privući ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 23:03