GLADE ŽIVČANE TOKOVE

Kontroverzna religija u Zagrebu. Scijentolozi: Tužni ljudi, dođite, masirat ćemo vas

Scijentologiju inače nazivaju i "kontroverznom religijom zvijezda iz Hollywooda"
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Pripadnici Scijentološke crkve gotovo će mjesec dana u Zagrebu promovirati svoju religiju i, kažu, pokušati pomoći ljudima. Pod velikim žutim šatorom nasuprot Glavnog kolodvora volonteri iz Hrvatske, Kazahstana, Mađarske i Italije pod geslom “Nešto se ipak može učiniti” razgovaraju sa znatiželjnicima. Objašnjavaju im glavne postavke svoje crkve koju prate mnoge kontroverze. Scijentologe se, naime, proziva da im je cilj isisavanje novca od sljedbenika.

‘Gladimo živčane tokove’

- Ovdje je sve besplatno. Razgovaramo s ljudima koji traže pomoć zbog bolesti, problema na poslu ili u obitelji - kaže Jerzhan Mashkanov, 31-godišnji Kazahstanac, koordinator tzv. Misionara dobre volje na vrlo dobrom hrvatskom jeziku. Pružaju i nešto poput masaže.

- Gladimo živčane tokove - objašnjava 25-godišnji Nenad Voća. Taj tretman prošla je i grupica 15-godišnjakinja koje su scijentolozi zaustavili kada su se preko Tomislavova trga vraćale iz škole.

- Bilo je jako dobro. Ponudili su nam tečaj da naučimo pomagati i drugima - kaže smeđokosa Leona.

- Nama su skloni ljudi povišenog tonusa, a pokušavamo pridobiti apatične i tužne - rekao je 42-godišnji Valter Bembić, pomorac koji je već deset godina u Scijentološkoj crkvi u Italiji.

Kontroverzna religija

Inače, scijentologiju nazivaju “kontroverznom religijom hollywoodskih zvijezda”. Najpoznatiji sljedbenik je Tom Cruise, a prihvatili su je i John Travolta, Dustin Hoffman i Will Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 11:27