VELEBNA DVORANA

KONAČNI KRAH SPLITSKE LJEPOTICE ‘Spaladium Areni nema spasa: mora na dražbu’

Skupština tvrtke TPN Sportski grad bit će 19. prosinca. U prodaju ide zgrada i inventar
 Zvonimir Barišin/CROPIX

Perica Mitrović, stečajni upravitelj tvrtke TPN Sportski grad, izvijestit će vjerovnike na skupštini 19. prosinca kako je prodaja splitske Spaladium Arene jedina mogućnost za namirenje njihovih potraživanja.

TPN Sportski grad konzorcij je koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod. Tvrtke su, zbog lošeg modela financiranja gradnje i nedovršavanja komercijalne, poslovne zgrade pokraj Arene, zapale u financijske probleme.

Odbijenica Grada

Pokušali su se provući kroz instrument predstečajne nagodbe, no Grad Split kao jedan od vlasnika Arene nije dao suglasnost na takav plan, pa je Trgovački sud u Splitu prije mjesec dana otvorio stečajni postupak.

Stečajni upravitelj Perica Mitrović utvrdio je da potraživanja vjerovnika iznose oko 700 milijuna kuna. Riječ je o iznosu koji tvrtka neće moći prikupiti redovitim poslovanjem, a novi krediti ne dolaze u obzir, pa je prodaja stečajne mase, kaže Mitrović, jedino rješenje.

Dosad se govorilo kako je Arena vrijedna sedamdeset milijuna eura, odnosno oko 520 milijuna kuna, pa ni prodaja zgrade neće biti dovoljna za pokrivanje dugova, uglavnom prema bankama. Na dražbu će tako, osim zgrade, ići i sva imovina odnosno inventar Arene.

U međuvremenu, stečajni upravitelj pokušava organizirati komercijalne aktivnosti kako bi namirio barem režijske troškove i plaće zaposlenih.

Problem krediti i kamate

- Dok se dvorana ne proda, nastavit ćemo djelatnost Spaladium Arene. Prvo će 23. prosinca biti održan veliki koncert Marka Perkovića Thompsona za koji se karte već prodaju, a čitavog siječnja u Areni će biti otvoreno klizalište sa 600 kvadrata ledene površine, što je prva takva ledena atrakcija u Splitu. Slijede sajam hrane i turizma sa 100-200 izlagača te Međunarodni sajam vojne industrije od kojeg je američka tvrtka TNT umalo odustala i htjela ga preseliti u neku drugu zemlju, ali su se smirili kada smo ih uvjerili da ćemo, unatoč stečaju, sve moći dobro odraditi - objašnjava Perica Mitrović.

Arena je neko vrijeme provela propadajući, čak i bez električne energije, no stanje se sada pomalo popravlja. Otvaranjem stečajnog postupka otvoreni su i novi računi, s kojih se podmiruju tekuće obveze.

- Uz koncerte i priredbe, neće nam biti nikakav problem pokriti stvarne troškove. S obzirom na to da nam dio tih troškova, poput komunalija i tehničkog održavanja, dolazi bez obzira na to radili mi ili ne, procijenili smo da je pametnije raditi i nešto zaraditi. No, stvarni troškovi nikada i nisu bili problem, već krediti i kamate - objašnjava Mitrović.

Dvogodišnji postupak

Prema njegovoj procjeni, stečajni postupak mogao bi trajati od godinu dana do dvije godine, a uvelike će ovisiti i o tome u kojem će se roku pronaći kupac za velebni kompleks u Lori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:22