udruga Hrvata BiH

‘Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH i nužna je promjena Izbornog zakona‘

‘Željko Komšić zloupotrebljava izbore za vlastitu korist i nije izabran glasovima Hrvata, već je nametnut glasovima Bošnjaka‘

Željko Komšić

 Ukrinform/Ddp Usa/Profimedia/Ukrinform/ddp Usa/profimedia

Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj osvrnula se na jučerašnji nedolazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na sastanak s članovima predsjedništva BiH, zbog Željka Komšića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini bila je od iznimne važnosti za europski put Bosne i Hercegovine. Održani su mnogi sastanci te otvorena važna pitanja, a pozitivna poruka je kako BiH uistinu ima priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji uz preduvjet provedbe reformi.

Jednim od najvažnijih preduvjeta smatramo promjenu Izbornog zakona BiH kako bi Hrvati uistinu birali svog člana Predsjedništava BiH. Iako pojedini bosansko-hercegovački mediji i politički komentatori pokušavaju napraviti tzv. skandal zbog nedolaska hrvatskog predsjednika Vlade RH Plenkovića na sastanak s članovima predsjedništva BiH, zbog Željka Komšića, kao Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj koja broji 15 udruga s tisućama članova, pozdravljamo odluku predsjednika Vlade RH Plenkovića. Nedolaskom je iskazano i nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH koji već godinama nemaju hrvatskog predstavnika među članovima Predsjedništva BiH.

Željko Komšić zloupotrebljava izbore za vlastitu korist i nije izabran glasovima Hrvata, već je nametnut glasovima Bošnjaka, a kao član Predsjedništava svojim radom i djelovanjem ne zastupa i ne štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Stoga je nužna promjena Izbornog zakona u BiH na način da Hrvatima bude omogućeno biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Trenutni zakonski okviri već godinama onemogućuju Hrvatima pravo na biranje člana Predsjedništva u BiH čime je hrvatski narod zakinut za jedno od osnovnih demokratskih prava – na biranje svojih predstavnika. Na europskom putu BiH otvorene su nove mogućnosti koje mogu značiti pozitivne promjene za sve građane BiH, no imperativ promjena svakako mora biti i izmjena Izbornog zakona u BiH.

Također, na sastanku predsjednika Vlade RH Plenkovića s predsjednicima udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj, koji je održan uoči posjeta BiH, jedna od tema bila je upravo važnost izmjene Izbornog zakona u BiH, a otvorena su i druga važna pitanja nužna za bolji život Hrvata s obje strane granice.

Priopćenje potpisuje Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH:

- Livanjska zajednica Zagreb

- Udruga Ramska zajednica

- Broćanska zajednica Zagreb - zavičajno društvo građana Hercegovačke Općine Čitluk

- Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu

- Klub Ljubušaka Zagreb

- Zajednica Hrvata istočne Hercegovine

- Uskopaljska zajednica u RH

- Zavičajna zajednica Široki Brijeg

- Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba

- Zavičajni Klub Kupres Zagreb

- Udruga kotorvaroških Hrvata

- Društveno – kulturna platforma za Bosansku Posavinu

- Zaklada dr. Franjo Nevistić, Zagreb – Šujica

- Klub Bugojanaca i prijatelja grada Bugojna

- Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten‘, stoji u priopćenju koje potpisuje Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:18