PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Komšić? Mislim da je dobro da se to dogodilo. Dodatno sam osvijestio problem kod Ruttea i Von Der Leyen‘

U sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem

Andrej Plenković

 Antonio Balic/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da je nedolaskom na sastanak s članovima predsjedništva BiH zbog Željka Komšića dodatno osvijestio kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice EK Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Predsjednica Europske komisije i nizozemski premijer sastali su se s članovima predsjedništva BiH u utorak, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem.

„Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera“, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

image

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Antonio Balić/Cropix

„Oni su (Rutte i Von der Leyen) to itekako razumjeli. Ja sam im to naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i njihovim suradnicima veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u predsjedništvu (BiH)“, kazao je Plenković koji je ponovio da Komšić „nije legitimno izabrani član predsjedništva“ jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Plenković je ocijenio da je taj posjet bio „bogat, sadržajan i nadasve uspješan“.

image

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen, Borjana Krišto, Mark Rutte

Antonio Balić/Cropix

Pojasnio je da je do posjeta došlo u tom formatu jer je Hrvatska „najveći prijatelj i zagovaratelj BiH“, a Nizozemska je zemlja „tradicionalno najviše rezervirana i skeptična prema procesu proširenja“, dok predsjednica Komisije zajedno s povjerenikom za proširenje treba predložiti Europskom vijeću otvaranje pregovora.

Na pitanje o situaciji u Njemačkoj u kontekstu toga da je desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) druga najjača stranka, a čelnica stranke najavljuje referendum o napuštanju Europske unije u slučaju dolaska na vlast, Plenković je kazao kako prati situaciju u Njemačkoj, ali da ne vidi „opasnost“ od takvog scenarija.

„Ja mislim da se taj scenarij neće dogoditi, da su njemačka javnost i građani dovoljni zreli, da će stranke koje će upravljati Njemačkom dugo vremena biti one stranke koje su, recimo to tako, stranke političkog ‘mainstreama‘ ili matice“, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:13