ZABRINUTA CRKVA

Komisija Iustitia et pax: Jača nesnošljivost prema katolicima u Hrvatskoj

Komisija poziva državne institucije da ne budu pristrane i da paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja
Zagreb, 081110.Kaptol 22, HBK. Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK) odrzala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena izjava "Mito, korupcija i klima u drustvu". Na slici: mons. dr. sc. Vlado Kosic predsjednik Komisije "Iustita et pax" HBK, doktor Gordan Cupic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Komisija Iustitia et pax tvrdi da se u "Izjavi o nesnošljivosti prema katolicima u Republici Hrvatskoj", potpisanoj od strane predsjednika Komisije - sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, izražava zabrinutost zbog sve učestalijega i otvorenijeg iskazivanja nesnošljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj.

"Nesnošljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima", stoji u Izjavi.

U Izjavi se "sa žaljenjem konstatira da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje nesnošljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca."

"Katolici u Hrvatskoj se ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija", navodi Komisija pozivajući državne institucije da ne budu pristrane i da paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni.

Također, iz Komisije pozivaju hrvatske vjernike da u javnosti hrabro iznose svoje stanove i uvjerenja o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro oblikovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:34