POVLAČENJE NOVCA

Komisija EU kaže nam: Do 2013. zaposlite još barem 300 stručnjaka

Hoće li se Hrvatskoj financijski isplatiti ulazak u EU, ovisi o spremnosti državne administracije
 AP

ZAGREB - Kada se spomene državna uprava, mnogima su prva asocijacija dobro zaštićeni i slabo motivirani radnici koji nevoljko odrađuju posao i samo čekaju kraj radnog vremena. To sigurno nije slučaj sa službenicima koji su morali ispuniti brojna mjerila da bi Hrvatska zatvorila Poglavlje 22 - regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Povlačenje i uplate

- U uredima smo ostajali do 1 sat u noći kako bismo završili neke dokumente i ispunili zadane rokove - rekla je Ivana Maletić, državna tajnica u Ministarstvu financija, koja se već godinama bavi fondovima Europske Unije . Poput većine svojih kolega koji rade na projektima EU, smatra da je posao zahtjevan, “ali i vrlo motivirajući jer u svemu što radiš vidiš smisao”.

Procjenjuje se da će nakon ulaska u EU Hrvatskoj iz strukturnih i kohezijskih fondova - namijenjenih za projekte iz područja prometa, okoliša i regionalne konkurentnosti - na raspolaganju biti do 1,6 milijardi eura godišnje, najmanje deset puta više nego sada.

Koliko će to iskoristiti i hoće li joj se financijski uopće isplatiti ulazak u EU, s obzirom na to da u europsku blagajnu mora i uplaćivati oko 600 milijuna eura, u cijelosti ovisi o spremnosti državne administracije.

Širenje agencija

Jedan od preduvjeta za to je kadrovsko jačanje tijela državne uprave koja se bave tim poslom. U 20-ak institucija koje će biti zadužene za upravljanje sredstvima EU trenutačno radi oko 320 ljudi. No, do kraja 2013. godine, s povećanjem broja projekata i raspoloživog iznosa, trebat će zaposliti još oko 280 ljudi.

- To je minimalan broj ljudi koji Europske komisije smatra da će nam biti potreban za kvalitetno obavljanje posla - objasnila je Ivana Maletić. Primjerice, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Odjelu na europskim projektima trenutačno radi 25 ljudi, ali u iduće dvije i pol godine trebat će zaposliti njih još 35. Financiranje je dijelom pokriveno iz proračuna, a većim dijelom iz pretpristupnog fonda IPA.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:30