RASPRAVA

Komadina se protivi porezu na nekretnine, ostatak vodstva SDP-a čeka prijedlog Vlade

Čelništvo stranke stalo je iza nedavnog prijedloga Davora Bernardića o nižim porezima na poljoprivredne proizvode, pripremaju zakonsku inicijativu
 Tomislav Krišto / CROPIX

Socijaldemokratska partija Hrvatske odredit će se o uvođenju poreza na nekretnine tek kada Vlada premijera Andreja Plenkovića u Saboru predstavi novonajavljenu verziju. SDP-ov uvjet za podršku porezu na nekretnine bazira se na tome da budući porez treba biti malo niži kada se radi o nekretnini u kojoj se živi, a ostale nekretnine bi se oporezivale progresivno, dio je rasprave na sjednici Predsjedništva SDP-a održanoj u četvrtak.

Izgleda da po pitanju poreza na nekretnine nije postignut konsenzus jer je protiv bio primorsko-goranski župan​ Zlatko Komadina, a neki drugi članovi vodstva stranke iznijeli su mišljenje da prvo treba vidjeti što će predložiti Vlada i potom odlučiti kako dalje.

Podrška suradnika

Ali, zato je Predsjedništvo stalo iza nedavne inicijative Davora Bernardića o nižim porezima na poljoprivredne proizvode. Iako je Bernardićeva ideja ubrzo u medijima doživjela niz kritika i upozorenja da može izazvati negativne reakcije Europske unije, izgleda da šef SDP-a ima podršku svojih suradnika i u pripremi je i formuliranje zakonske inicijative. U SDP-u podsjećaju da su Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić i Boris Lalovac još 2015. u predizbornom programu predlagali nižu stopu poreza za određene proizvode i dio repromaterijala, gdje hrvatski poljoprivredni proizvođači imaju komparativne i kvalitativne prednosti.

Zaštita farmera

U SDP-u žele zaštititi mandarine, luk, zelje, morsku i slatkovodnu ribu, sve u svemu, desetak poljoprivrednih proizvoda koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj i manja stopa PDV-a bila bi poticajna, iako sve što se već godinama uvozi i zbog članstva Hrvatske u EU mora imati istu stopu PDV-a - neslužbeni je zaključak Predsjedništva SDP-a - donošenjem ovog zakona poboljšao bi se položaj ovdašnjih farmera.

Raspravljalo se i o situaciji u Agrokoru, iako je član Predsjedništva za Jutarnji list priznao da su “informacije o stanju u koncernu tako kontradiktorne da nitko pouzdano ne zna punu istinu”. SDP je u lipnju izbor sudaca Ustavnog suda uvjetovao osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor i na kraju je glasanje i o jednoj i drugoj točki odgođeno do jeseni. Bernardićev je stav da socijaldemokrati trebaju ustrajati na tom zahtjevu.

Objašnjenje

Uzgred, članove vodstva SDP-a prilično je zaintrigirala ideja Siniše Hajdaš Dončića da Neven Mimica treba biti kandidat za predsjednika Republike. I to tako da je polovica okupljenih pripadnika vodstva stranke tražila da im Hajdaš objasni zašto je izišao s ovom idejom. S druge strane, od osoba koje su se čule s Mimicom, kojega je iznenadilo spominjanje kao predsjedničkog kandidata, doznaje se da on ipak nije a priori odbio mogućnost kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:20