PRIVREMENI URED

KOLINDA USELILA U VILU PREKRIŽJE! Zasad je dolazak na inauguraciju potvrdilo osam čelnika država

Buduća predsjednica bit će u vili do 19. 2., kada završava mandat Ive Josipovića
 CROPIX

Od 9. do 19. veljače novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa svojim timom boravit će u Vili Prekrižje, odnosno do završetka mandata aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Naime, Grabar Kitarović je sa svojim najužim timom suradnika Jadrankom Jureško Kero, Mladenom Pavićem i Matom Radeljićem od izbora radila u zagrebačkom hotelu Sheraton, gdje se odradio i dio priprema za inauguraciju.

Predstojnik Ureda

Vilu Prekrižje Kolindi Grabar Kitarović na raspolaganje je dao Ured Predsjednika s kojim njezin tranzicijski tim dobro surađuje posljednjih dana. Mnogi će sigurno biti začuđeni ovim potezom Josipovićeva ureda s obzirom na to da je Vlada Uredu Predsjednika nedavno oduzela sve nekretnine osim vile u Visokoj. No, navodno se ne navode rokovi pa Ured službeno još može raspolagati i spomenutom vilom. Inače, u prostor Vile Prekrižje osim uskog tima suradnika nove predsjednice stići će i budući predstojnik Ureda Domagoj Juričić te neki od savjetnika poput Ante Deura i Josipa Buljevića. Navodno bi se uskoro trebalo znati i ime glasnogovornika Kolinde Grabar Kitarović.

Ostavka na članstvo

Tako je riješen barem dio “prostornih” problema nove predsjednice koji su nastali nakon što je Vlada kao predsjedničke nekretnine utvrdila samo vilu u Visokoj. Gotovo je sigurno da će primopredaja vlasti između nove predsjednice i predsjednika Josipovića biti na Pantovčaku nakon 18. veljače, kad završava njegov mandat. Do tada Kolinda Grabar Kitarović mora obaviti i neke druge formalnosti poput dobivanja službenih rezultata izbora u DIP-u. Također će danas poslati obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku o ostavci na članstvo u HDZ-u.

Dolazak na inauguraciju zasad potvrdilo sedam predsjednika i jedna predsjednica

Dolazak na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja će se održati 15. veljače, potvrdilo je zasad osam čelnika država, doznaje Nova TV. Na Markov trg će tako sigurno doći predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova, no lista uzvanika još uvijek nije konačna.

Najviše predsjednika na inauguracijama hrvatskih predsjednika bilo je 2000. godine, kada je Stipu Mesića došlo pozdraviti njih 12. Prosjek je, inače, oko deset. Već sada se zna da će Bugari, Poljaci i Nijemci poslati čelnike svojih parlamenata, a dobar dio dio zemalja predstavljat će ministri i veleposlanici. Još uvijek se ne zna koga će poslati Sjedinjene Države... (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:49