ŠPIJUNSKA AFERA

Kolinda mora vratiti auto i nadoknaditi sve troškove

Veleposlanica u SAD-u pozvana je na razgovor u Hrvatsku. Ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da će biti sankcionirana
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović pozvana je na razgovor u Hrvatsku kako bi objasnila zašto je njezina obitelj u privatne svrhe posljednjih godinu i pol koristila službeni automobil veleposlanstva.

Osim toga, Kolinda će morati vratiti automobil te nadoknaditi sve neopravdane troškove. To su sankcije koje će, kako je danas priopćeno iz MVPEI-ja, snositi hrvatska veleposlanica u SAD-u nakon što je tijekom špijunske afere otkriveno da se automobilom veleposlanstva neovlašteno koristio njezin suprug.

Skandal je izbio kad su u javnost procurile fotografije i priča o tajnom snimanju veleposlaničine obitelji. Naime, Ivan Šarić, djelatnik osiguranja u veleposlanstvu u Washigtonu, tajno je snimao obitelj Grabar-Kitarović navodno zbog osvete jer ga je veleposlanica htjela vratiti u Zagreb.

Žurni raskid ugovora

Zbog cijelog slučaja MVPEI je proveo hitnu istragu - zbog neovlaštenog snimanja veleposlaničine obitelji te zbog neovlaštenog korištenja službenog automobila. Tijekom istrage Šarić je priznao špijuniranje pa je protiv njega pokrenut postupak pred Službeničkim sudom zbog teške povrede službene dužnosti.

- Zatražit ću žurni raskid ugovora s tom osobom kako ona više ne bi bila djelatnik Ministarstva, a ako to bude nužno, provest će se još neke radnje - rekao je o Šarićevu postupku netom prije kraja istrage ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Auto 24 sata na dan

No, istraga je, među ostalim, pokazala i da je veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović, uz službeni automobil veleposlanstva marke Cadillac DTS s vozačem na raspolaganju 24 sata na dan, za sebe i svoju obitelj koristila još jedan službeni automobil - Toyotu Siennu.

Kako navode u MVPEI-ju, utvrđeno je da je tim automobilom od 22. srpnja 2008. godine do 4. ožujka 2010. godine prijeđeno 47.778 kilometara, a da o tome nije vođena evidencija kako je propisano aktima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

- Prihvaćanje takve prakse otvorilo bi mogućnost da svaki šef misije, a 81 je diplomatsko-konzularno predstavništvo, ima dodatno službeno vozilo za sebe i svoju obitelj s plaćenim troškovima 24 sata na dan. Zbog toga će veleposlanica biti pozvana u Zagreb radi dodatnih objašnjenja, navodi se u priopćenju MVPEI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:03