55. GODIŠNJICE MATURE

Kolege o Barba Luki: ‘Djevojke je osvajao Lorcinim stihovima’

Bebić je 1955. godine četvrti razred završio s vrlo dobrim uspjehom i odličnim vladanjem
 Joško Šupić/CROPIX

KAŠTELA - Već se onda vidjelo da se Luka Bebić neće saginjati za motikom, da pretendira na visoke položaje. Niti jedne maškare nisu prošle a da on nije bio oficir. Uvijek je volio imati figuru - priča o predsjedniku Hrvatskog sabora Neven Lizatović, Bebićev školski kolega i prijatelj.

Predsjednik Sabora ove se subote u Kaštelima našao sa srednjoškolskim kolegama iz Poljoprivrednog tehnikuma i razrednicom Vinkom Dujmov na proslavi 55. godišnjice mature.

- Odmah se vidjelo da će od njega nešto biti - složila se i razrednica s Lizatovićem.

- Nevenko i ja uvijek smo bili zajedno i prepirali se čija je glava veća. Njegova je uvijek bila veća od moje - prisjeća se barba Luka kojega tako zove i prijatelj Lizatović.

- Vi mislite da se ja ljutim kada me zovete barba Luka, ali ja to volim - obratio se novinarima Bebić.

Damama je recitirao

- Pisao je pjesme u dvanaestercu, nevjerojatno je načitan i obrazovan, ima fotografsko pamćenje - otkrio je Lizatović o prijatelju koji mu je bio i cimer na studiju poljoprivrede u Sarajevu.

- A jesu li dame padale na njega - pitali smo ga.

- Tresle su im se gaće. Recitirao bi im Lorcu, Kranjčevića, sve napamet, i svaka koja je imalo bila sklona poeziji, a sve ste sklone romantici, padala bi - odgovorio je bez razmišljanja prijatelj.

Zavirili smo i u školski dnevnik predsjednika parlamenta. Četvrti razred Poljoprivrednog tehnikuma školske godine 1954./1955. završio je vrlo dobrim uspjehom, vladanje odlično, 19 izostanaka, svi opravdani. Priznaje da prethodnih godina nije bio vrlo dobar đak.

- U drugom razredu svi smo čitali ‘Gričku vješticu’ pa smo malo slabije učili. Izlazila je u nastavcima. Sjećam se da smo svi skupljali i novac za kino u Kaštel Starom, davali ga Luji i onda ga čekali u spavaoni, u domu koji je tada bio u dvorcu Vituri, da nam prepriča film. On je to najbolje radio od svih nas - objasnio je barba Luka razloge slabijih ocjena.

Ima i svoje ulje

Luka Bebić darovao je svojim kolegama bočicu ulja koje je sam napravio i flaširao. Ulje se zove Rujbela, po brdu Rujnici i njegovu imenu. Pohvalio se također da je njegovo ulje nagrađeno Zlatnom medaljom Noćnjaka 2007. i 2009. godine.

Razrednica je i prozvala svoje nekadašnje učenike. Od 23 koliko ih je maturiralo 1955. godine, prozivci se odazvalo njih devet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:22