STRUKA PREDLAŽE

Knjigovođa godine trebao bi biti Pilat Vinke Cetinski

Dr. sc. Vlado Brkanić, glavni urednik strukovnog glasila računovođa, hvali potez Kristijana Pilata
 Srećko Niketić/Cropix

RIJEKA - Da je slučaj milijunske prijevare kod kuporodaje zemljišta, s biznismenom Dankom Končarom i bivšom doministricom turizma Vinkom Cetinski kao glavnim akterima, slojevita priča koju će moguće do kraja raspetljati tek sudski postupak, potvrđuje i uvodni članak u najnovijem broju RRiF-a, stručnog časopisa za računovodstvo i financije.

Detaljni iskaz

Potpisnik je glavni urednik dr.sc.Vlado Brkanić koji za nagradu računovođa godine koju tek planiraju ustrojiti, predlaže pulskog računovođu Kristijana Pilata ključnog svjedoka afere, jer je, smatra, njihov kolega po cijenu gubitka posla ipak prokazao nečasne radnje svojih poslodavaca Vinke Cetinski i Drage Radolovića.

Sam Kristijan Pilat javno je u razgovoru za jedan dnevni list pojasnio koja je bila njegova uloga u toj priči, a o čemu je već dao detaljni iskaz i državnom odvjetništvu.

Kao knjigovođa i financijski savjetnik u tvrtkama Istra Bavaria Drage Radolovića i Kermas ulaganja Danka Končara on je u razdoblju od 2007. do 2009. osobno rješavao tehnička pitanja oko knjiženja 39 projekata, odnosno kupordajnih ugovora u kojima je, kako tvrdi, Končar oštećen za 16,5 milijuna eura.

Spasio ugled struke

Tolika je prema Pilatovoj računici bila razlika između cijene za koju su nekretnine plaćene i one za koju su potom prodane Končaru. Kako je sam Pilat tumačio, on je sve to vidio i ipak odrađivao, a odlučio je progovoriti kada je posumnjao da će Cetinski i Radolović na njega prebaciti dio odgovornosti. Tada je zaključio kako je krajnji trenutak da osobno o svemu izvijesti Končara jer ga je, kaže, bilo strah izgubiti klijenta od kojeg je godišnje zarađivao između milijun i dva milijuna kuna, što je njemu bilo više nego dovoljno. Od pokradenog novca on sam, kaže, ništa nije uzeo.

Dok bi se dakle o motivima Pilatova pokajanja nakon što je dvije godine šutio i tehnički odrađivao posao, drugim riječima i sam sudjelovao u prijevari moglo itekako raspravljati, za glavnog urednika RriF-a dileme nema: njihov je kolega postupio časno i time spasio ugled struke, pa zaslužuje i priznanje.

- Kad se poslovni ljudi zaigraju, a u tome ih obuzme pohlepa, prividno razumski postupci često budu prožeti iracionalnošću. Pojedinac, prepušten sam sebi, otkriva prevaru tešku oko 17 milijuna eura koja mu donosi izravnu štetu - ostaje bez posla, konstatira se u uvodniku. Siguran sam da svaki računovođa ima svoje tajne koje ne bi bilo lako javno iskazati, no izneseni je primjer vrlo poučan.

Premalo ih se pita

- Svi pomalo imamo osjećaj kako se nas premalo pita, kako nas vlasnici kapitala premalo cijene, a navedeni primjer pokazuje kolika je važnost računovodstva, navodi Brkanić i zaključuje:

- U povijesti kriminala poznat je slučaj Ala Caponea kojemu se brojni zločini nisu mogli dokazati, osim utaje poreza. Iskaz Kristijana Pilata a pogotovo dokumenti koje je on navodno dao na uvid, istražiteljima će pomoći.

‘Kolega Pilat hrabro je stao u zaštitu vlasnika kapitala’

Dr.sc. Vlado Brkanić u uvodniku RRiF-a i pitanje: je li njihov strukovni kolega u čemu pogriješio?

- Ako želimo da poslovna javnost ima povjerenje u nas, moramo pokazati kompetenciju i moralnu čestitost. Kodeks profesionalne etike nalaže nam da nikad ne smijemo biti povezani s lažnim računovodstvenim informacijama, pa i po cijenu povlačenja s posla. Ostati u tome može značiti sudjelovanje u povezivanju i organiziranju više osoba u cilju počinjenja kaznenog djela. No savršene prijevare ne postoje, sve jednom izađe na vidjelo - konstatira autor te zaključuje kako je njihov kolega Pilat “hrabro stao u zaštitu vlasnika kapitala, koji je na kraju krajeva i plaćao njegove usluge, te obranio svoju čast i čast profesije’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 07:58