TALAČKA KRIZA U BARANJI

Kneževo cijelu noć nije spavalo: Vatrogasac zatočio ženu, prijetio bombama, svemu je kumovao prekid veze...

Nakon što se predao, policija je užasnutu ženu predala djelatnicima Hitne pomoći koji su joj pružili medicinsku skrb

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Bez žrtava je, na svu sreću, u noći na ponedjeljak okončana prava drama i talačka kriza u baranjskom mjestu Kneževo koja je trajala dulje od devet sati i u kojoj je 49-godišnji A. I. naoružan pištoljem, mecima i pet bombi prijetio da će ubiti sebe i svoju nevjenčanu 34-godišnju partnericu, a dodatnu dramu u ovoj ionako groznoj situaciji dala je činjenica da je A. I. prijetio kako će s bombama aktivirati i plinsku bocu koja se nalazila u stanu. Zbog toga je policija evakuirala i cijelu zgradu u kojoj se ovaj užas odvijao.

Sve je počelo oko 17,30 sati u zgradi na Vijencu grada Vukovara, gdje je A. I. došao u stan svoje partnerice s kojom ima osmogodišnjeg sina, a talačka kriza policiji je prijavljena u 17,56 sati. Prema neslužbenim informacijama, između njih dvoje već ranije je došlo do sukoba zbog kojeg ga je ona prijavila policiji te je protiv njega navodno pokrenut kazneni postupak zbog obiteljskog nasilja. Njih su dvoje, inače, živjeli odvojeno, ali i njegov stan je u Kneževu, pa su bili blizu jedno drugome.

Ona je, kako doznajemo, odlučila prekinuti vezu i kontakte s njim, a on se očito s time nije želio pomiriti, pa je izabrao najgori mogući način za rješavanje tih problema. U stanu je bio i njihov sin, ali ga je A. I., ubrzo nakon što je došao u stan pustio, dok je dječakovu majku zadržao. Ubrzo su u Kneževo stigle policijske snage koje su odmah započele s postupkom pregovaranja kako bi se izbjegao najcrnji scenarij, ali A. I. je dugo odbijao svaku pomisao na mirno okončanje ove krize. Ipak, oko 2,45 sati napokon je popustio, odlučio predati se i osloboditi ženu. Na terenu su bili pripadnici interventne policije, kao i policijski službenici za protueksplozijsko djelovanje, vatrogasci, Hitna pomoć...

Kneževo cijelu noć nije spavalo. Policijski pregovarači pri tome su pokazali veliku dozu strpljenja i stručnosti, jer su dulje od devet sati uspijevali održavati situaciju pod kontrolom sve dok u konačnici nisu nagovorili ili iscrpili 49-godišnjaka. Nakon što se predao, policija je izvela užasnutu ženu iz stana i predala je djelatnicima Hitne pomoći koji su joj pružili medicinsku skrb, a pirotehničari su ušli u stan i pregledali sve.

Tek kad je otklonjena opasnost od eksplozije, u stan su ušli policajci koji su pronašli pištolj i bombe kojima je A. I. prijetio da će raznijeti stan, sebe i nevjenčanu partnericu. On je, inače, zaposlen u JVP Beli Manastir. Od susjeda smo doznali da je žena fizički dobro, ali je zbog proživljene traume odlučila ne kontaktirati s javnosti tražeći vrijeme i prostor da se i sama umiri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:26