ORONULA BOLNICA

Klinika kojoj hitno treba pomoć:Dobrodošli u Zaraznu bolnicu,imamo jedan WC za cijeli kat

Dok su gotovo sve zagrebačke bolnice obnovljene, sagrađeni novi odjeli, opremljeni modernim uređajima, "Fran Mihaljević" trune, a nalazi se fizički najbliže Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.
 Nenad Dugi/CROPIX

Danas je kroz ambulantu prošlo 300 građana, hospitalizirana je 21 osoba, od čega su dvije spojene na ECMO... Molimo građane da dođu u bolnicu ako ne mogu spustiti temeraturu... Danas je preminuo mlađi muškarac od tzv. svinjske gripe (H1N1)... Liječnici iz Zarazne bolnice rade bez prestanka...

Ovo su samo neki dijelovi rečenica koji su se zadnjih godina pojavljivali u medijima, za koje su gotovo svi Hrvati čuli, a veći dio zaraženih ljudi je i bio u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Liječnici koji tamo rade čine sve kako bi spasili one kojima gotovo nema spasa, prostorije su zavidno čiste, topla ljudska riječ upućena je kad je najpotrebnije, ali to je i klinika u koju se godinama nije ulagalo.

Rušenje jedino rješenje

Dok su gotovo sve zagrebačke bolnice obnovljene, sagrađeni novi odjeli, opremljeni modernim uređajima, “Fran Mihaljević” trune, a nalazi se fizički najbliže Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Infrastruktura je toliko loša da i obnavljanje ne bi dalo velikog rezultata. Zapravo, jedino pravo rješenje bila bi gradnja potpuno novog kompleksa.

Ne mogu platiti farbanje

Ravnatelj prof. dr. Ilija Kuzman kaže kako su, otkad pamti, jedina ulaganja u bolnicu bila u obnavljanje ambulante za oboljele od HIV-a prije četiri godine i Centralni dijagnostički laboratorij koji je u rad pušten prošle godine.

- Stanje je zabrinjavajuće. Dajemo svoj maksimum, ali fizički uvjeti su loši. Fasada se potpuno raspada. Hitni prijem je premalen i u katastrofalnom stanju, Klinika je građena prije 118 godina i napravljena je paviljonski pa postoji više zgrada koje nisu povezane - kaže prof. Kuzman.

Zapravo, za vođenje takve bolnice treba biti pravi virtuoz. Uz mjesečni limit od 12 milijuna i sto tisuća kuna, od čega pet i pol milijuna kuna odlazi na plaće, potrebno je podmiriti sve troškove svojih pacijenata, a velik dio novca odlazi na posebno skupe lijekove koje koriste HIV pozitivni pacijenti.

- Logično je da uza sve izdatke ne možemo pokriti ličenje zidova, a neki veći radovi za nas su nemogući. Jedina smo specijalizirana Klinika ovog tipa u Hrvatskoj i zato primamo pacijente iz cijele zemlje. Mnogi pacijenti koji se liječe u drugim bolnicama vrlo brzo budu preseljeni kod nas zbog straha od širenja zaraze - kaže prof. Kuzman.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:36