SVINJSKA GRIPA

Kinezi virus napadaju s 200 kg češnjaka

Učenici u kineskoj školi u Hangzhou svaki dan moraju jesti češnjak kako bi spriječili zarazu svinjskom gripom
A vendor displays garlic at Belgrade green market, Serbia, Friday, Nov. 13, 2009. Belgrade's open-air markets were a welter of busy customers on Friday with one thing on their mind _ garlic. In Serbia, garlic is a remedy for all, including swine flu whose recent surge has triggered mild panic among the population. The prices of garlic have spiked on Belgrade's markets because of the increase in demand, and public places are smelling of the little white bulbs as people munch them as if eating apples. (AP Photo/Darko Vojinovic)

ZAGREB - Zamislite situaciju da vam se u tvrtki ili školi svaki dan za ručak servira nekoliko obveznih češnjeva češnjaka koje morate “pozobati” jer učitelji vjeruju da će tako spriječiti širenje svinjske gripe među zaposlenima te učenicima.

Luku naglo narasla cijena

Upravo to dogodilo se učenicima visoke škole u kineskom Hangzhou čija je uprava za zaštitu od virusa H1N1 kupila 200 kilograma češnjaka kojeg učenici moraju jesti svaki dan. Tako je fama o djelotvornosti češnjaka kod raznih virusnih i bakterijskih bolesti značajno utjecala i na kinesko gospodarstvo jer je enormna potražnja za tim povrćem povećala cijenu za pet puta u posljednjih devet mjeseci.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Istina je da će oni koji se primjerice za doručak dobro najedu češnjaka vjerojatno biti manje izloženi virusu, jer će od takvog kolege s posla ali i oni koji se s njim voze javnim prijevozom bježati ne na metar ili dva koliki je domet kapljičnog širenja virusa H1N1, već i puno, puno dalje.

Srbija u groznici češnjaka

Groznica češnjaka trese i Srbiju gdje je također postao “in” u zaštiti od svinjske gripe. To je potaknulo njihova virologa dr. Zorana Đorđevića da upozori građane kako se trebaju okrenuti stvarnoj preventivi - cijepljenju, i okaniti se češnjaka namjeravaju li se dokazano zaštititi od svinjske gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:38