PREVID U OBRAČUNU

Kerum: 'Šta ja imam kome vraćat? Ako je netko krivo obračunavao plaće, mene to ne zanima'

 Paun Paunović / CROPIX

- Šta ja imam kome vraćat? Ako je netko krivo obračunavao plaće, mene to ne zanima, jer od Grada nisam uzeo ni lipe, ni kune, a cijeli mandat plaću sam davao socijalno ugroženoj obitelji s petero djece. U četiri godine, koliko sam bio gradonačelnik, potrošio sam ukupno sedam tisuća kuna na iće, piće, izlete, putovanja... ma na sve! – kazao nam je nekadašnji poteštat Željko Kerum, nakon što je aktualna dogradonačelnica Aida Batarelo ustvrdila kako plaće nisu krivo obračunate samo gradonačelniku Ivi Baldasaru, zamjeniku Goranu Kovačeviću i njoj, nego i dužnosnicima iz prethodne vlasti. Istinabog, Batarelo je ustvrdila kako su iznosi koje Banovina od njih potražuje znatno manji, no svejedno – dug je dug, piše Slobodna Dalmacija.

Premda je Kerum svoju plaću, kako ističe, uvijek donirao, to ga očito neće amnestirati od dugovanja, koje je, gledano očima gradskog Upravnog odjela za financije, čisto ko suza.

– Budući da je došlo do previda u obračunu plaća, pogrešan se obračun odnosio i na Željka Keruma, Anđelku Visković i Juru Šundova. To se odnosi na razdoblje od ožujka do studenoga 2013. budući da su i nakon isteka mandata imali pravo na još šest plaća. Tako Kerumov dug iznosi 4168,65 kuna, Anđelke Visković 2983,68, a Jure Šundova 3504,98 kuna – službeni je odgovor iz Odjela na čelu s Ljiljanom Vučetić.

Takvim stanjem ostao je zatečen i nekadašnji dogradonačelnik Šundov, koji do našeg poziva nije imao pojma da će Grad potraživati novac od njega.

– Ne, nitko me iz Grada nije kontaktirao. Žao mi je zbilja, ne znam što bih vam rekao, no ta greška zasigurno nije moja. Zna se tko je za to odgovoran – nadležne službe koje obračunavaju plaće dužne su i pratiti zakonsku regulativu, no očito su krivo radile posao. Ja se u taj posao zbilja ne razumijem, pa mi nije jasno da ću na koncu odgovarati zbog propusta drugih. No, nadam se da će se naći neko rješenje – rekao nam je Šundov.

Otprilike sličan razgovor vodili smo i s Anđelkom Visković:

– Čujte, ovo su vrlo neugodne i ružne stvari. Ovo mi je prvi glas i zbilja sam malo zatečena, no držim da je moja odgovornost u ovome nikakva. Vidjet ćemo što će se događati, ali zbilja me mogao netko obavijestiti, to više što i dalje radim u gradskoj upravi.

I dogradonačelnici Batarelo najbitnije je što većina ljudi ipak shvaća da dužnosnici nisu krivi što se ovakav propust dogodio, te da će na koncu, što je i najbitnije, svi dugovi biti podmireni.

– Dužna sam Gradu četrdeset tisuća kuna i za podmirenje tog iznosa zatražila sam kredit, koji će mi u ponedjeljak biti i isplaćen, pa ću tada i vratiti novac. Za ovakav propust odgovoran je niz službi, a hoće li biti sankcija, o tome će odlučiti gradonačelnik – komentirala nam je dogradonačelnica, ističući kako joj cijela ova situacija s plaćama ni najmanje nije dobro "sjela".

– Naprosto se zbog svega ne osjećam dobro. I nije stvar samo novca, već i povjerenja. Bojim se da je i ono dobrim dijelom izgubljeno – priznala nam je naša sugovornica, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 18:35