ULTIMATUM

KAŽNJENI JER SU ODBILI CIJEPITI KĆER (2) 'Platite 2000 kuna ili idete u zatvor na tjedan dana'

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

Iznenadno i nekontrolirano vrištanje sina i trzaji nogama gotovo svake noći, i to nakon primljenoga cjepiva, obitelji Antinac bili su dovoljan znak da odbiju cijepljenje mlađe, sada dvogodišnje kćeri, piše Glas Slavonije.

Bešćutan zakon ipak ih je kaznio pa je tako majci Marini prije nekoliko dana na Prekršajnom sudu u Osijeku sudac izrekao ultimatum - platiti 2000 kuna kazne ili ići u zatvor tjedan dana!

- Godinama se borimo s reakcijama našeg sina zbog cjepiva i obišli smo sve moguće liječnike, no nitko ne zna reći što se događa. Kad se rodila kćer, tražili smo odgodu jer smo i supruga i ja dosta alergični i logično je da bi i kći dobila reakciju na cjepivo. Prema zakonskim propisima, cijepljenje se mora obaviti do pete godine, no budući da kći nije cijepljena koktelom pet cjepiva, dobili smo kaznu i potom se žalili Sanitarnoj inspekciji, ali i pisali u Ministarstvo, no bez uspjeha - ispričao je Leon Antinac, čija je supruga prošloga tjedna pozvana na Prekršajni sud, gdje joj je sudac rekao da može birati između novčane i kazne zatvora u trajanju od tjedan dana.

Majka ih je pokušala uvjeriti da zbog opravdanog razloga ne želi cijepiti dijete te istaknula činjenicu da do djetetove pete godine ima pravo na odluku, no bilo je uzaludno.

Sudac je bio odrješit i tek nakon mučne rasprave rekao kako će smanjiti novčanu kaznu za polovinu. Ovih dana Antinci tako čekaju konačnu presudu, a smatraju apsurdom što nakon plaćene kazne njihova kći i nadalje neće primiti cjepivo.

- Kad platimo kaznu, bit će to kao da smo cijepili dijete. Bitno je odraditi formu, a nitko ne pita naše razloge zbog čega nismo pristali da nam i kći ima zdravstvenih poteškoća poput sina koji godinama nakon primljenog cjepiva osjeti posljedice - zaključio je Leon, dodajući da nije riječ ni o kakvom hiru, već strahu koji, smatra, nikoga od odgovornih ne zanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:58