PROŠLO JE PET GODINA

Karavana sjećanja: Na Kornatu visoki dužnosnici i vatrogasci iz cijele zemlje

Otok Kornat, 300810.Uvala Sipnata.Treca godisnjica Kornatske tragedije staradavanj dvanaest vatrogasaca na otoku Kornatu.Na slici obitelj iznad mjesta stradavanja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Pet je godina od najveće tragedije hrvatskog vatrogastva u kojoj je u gašenju požara na Velikom Kornatu poginulo 12 od ukupno 13 šibenskih vatrogasaca. Mjesto stradanja vatrogasaca posjetit će obitelji, vatrogasci iz cijele zemlje te izaslanstva predsjednika Republike, Sabora i Vlade.

Prigodom obilježavanja pete obljetnice smrti vatrogasaca, Don Roko Glasnović u 11 sati predvodi Službu riječi u kapelici sv. Florijana na Kornatu.

Izaslanstva predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i ministar Ostojić, kao izaslanik Vlade, potom će položiti zajednički vijenac, a u 11,30 sati otići će do križeva.

Kornatsku tragediju jedini je preživio 23-godišnji dobrovoljni vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Na Županijskom sudu u Zadru još uvijek traje suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, koji je jedini optuženik za kornatsku tragediju. Tereti ga se za brojne propuste u organizaciji gašenja požara, spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu te za slanje maloljetnika na intervenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:40