UJEDINJAVA SE DESNICA

KARAMARKO STVARA VELIKU DESNU KOALICIJU! HSP: 'Istina je, u Zagrebu se dogovaramo s HDZ-om'

Vukovar, 271112.U svecanoj dvorani "Bauer" vukovarskog hotela "Lav" odrzano je svecano potpisivanje Sporazuma o trajnoj suradnji izmedju HDZ-a i HSP Ante Starcevic.Sporazum na razini Republike Hrvatske potpisali su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Ruza Tomasic predsjednica HSP AS Ruza Tomasic u prisustvo clanova obiju stranaka.Na fotografiji: zdravica nakon potpisivanja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

- S HDZ-om smo načelno razgovarali o suradnji u Zagrebu. Savez je moguć, ali se prije treba dogovoriti o programu i uvjetima jer nas ne zanima samo podjela mandata i sinekura - izjavio je jučer Siniša Šukunda, HSP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Time je ujedno potvrdio kako HDZ u Zagrebu uoči lokalnih izbora pokušava oformiti veliku desnu koaliciju.

Svi u istom bloku

Kako je HSP nedavno potpisao koalicijski sporazum sa strankom “Volim Hrvatsku” i Nezavisnom listom Pere Kovačevića, u slučaju dogovora s HDZ-om koji je već u savezu s HSP-om dr. Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno, to znači da će se svi oni naći u istom bloku. HDZ, osim HSP-a vodi razgovore i s još nekolicinom manjih stranaka poput Zagorske stranke, Zagorske demokratske stranke i Obiteljske stranke, te HRAST-a. Za sada u kombinaciji nije jedino HČSP s kojim je HSP raskinuo suradnju jer se, kako Šukunda kaže, nisu našli oko programa.

Pravaška opcija

- Ako dođe do okupljana desnice u Zagrebu, mi to svakako nećemo opstruirati. To bi bilo jako dobro, a ljevica to radi već godinama. Smatram da bi savez desnog centra s pravaškom opcijom doveo do toga da se svi ti glasovi sliju na jedno mjesto umjesto da se ti glasovi rasprše - pojašnjava Šukunda.

Jučer nismo uspjeli dobiti čelništvo zagrebačkog HDZ-a, ali iz stranke neslužbeno doznajemo da se s potencijalnim saveznicima ozbiljno razgovara, te da padaju i razne ponude kako bi ih se privoljelo na suradnju.

I dok su se s nekim strankama koje nisu bile zahtjevne lako dogovorili, neki su se ipak pokazali “tvrđim” pregovaračima. Jedan od njih je i Krešimir Miletić, čelnik HRAST-a.

HDZ mu je, navodno, ponudio mjesto dogradonačelnika i peto mjesto na listi, ali je Miletić tu ponudu odbio jer traži tri mjesta.

Jasen Mesić nosi listu

HDZ-ovcima to, naravno, ne odgovara jer imaju dovoljno svojih kandidata, počevši od šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, preko kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Margarete Mađerić, glavnog tajnika GO Zagreb Ivana Ćelića... Prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, listu za Novi Zagreb trebao bi nositi Jasen Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:12