NEPOVJERENJE ŠEFA

Karamarko s Brkićem posve marginalizirao zamjenika Prgometa

'Nisam očekivao da će Karamarko i Brkić stranku pokušati ustrojiti po policijskoj metodi'

Gdje je nestao Drago Prgomet, drugi čovjek HDZ-a? Zamjenik Tomislava Karamarka koji je na izborima uvjerljivo potukao konkurenciju za tu poziciju posljednji medijski istup imao je prije tri mjeseca, još 27. svibnja, u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”.

Nakon toga se oglasio 5. kolovoza, kada je na Facebook stranici uputio čestitku za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U međuvremenu ga se nije moglo vidjeti. Na sjednicama Predsjedništva redovito se pojavljivao, ali nije davao nikakve izjave.

Ideje i prijedlozi

Nije čak istupao u medijima ni kad je bila riječ o njegovoj, medicinskoj struci. Tako je, primjerice, glavnu riječ na konferenciji za novinare vezanoj uz umjetnu oplodnju imao Karlovčanin Damir Jelić, novi HDZ-ov potpredsjednik, inače profesor kroatistike. Šira javnost imala ga je priliku upamtiti po izjavama da je “Zakon o umjetnoj oplodnji na razini najvećih hrvatskih tragedija, Jasenovca i Bleiburga” te da “nema većeg zla nego kad muškarac abortira”.

Iako u HDZ-u kažu da im je dio članstva na godišnjem odmoru te da zato u zadnje vrijeme manje nastupaju u javnosti, naši izvori iz te stranke ističu da je Karamarko, zapravo, potpuno marginalizirao one za koje je uvjeren da mu nisu odani. Tako ističu da je prvi među njima i Drago Prgomet koji bi po svojoj funkciji trebao biti najbliži suradnik šefa stranke. - Prgomet je imao ideja i prijedloga kako da se neke stvari pokrenu, ali bojim se da to ne prolazi kod čelnog dvojca - Karamarka i glavnog tajnika Milijana Brkića.

Policijske metode

Iako je on uvijek prisutan na sjednicama Predsjedništva i sudjeluje u radu, sve je to samo formalno. Na one najuže sastanke Prgometa se, zapravo, i ne poziva, kao ni većinu nas drugih. Uglavnom se okupljaju Karamarko, Brkić i Tomislav Čuljak i oni donose najvažnije odluke. Često se sve dogovore i telefonom ili negdje, privatno, van stranke, pa većina nas, uključujući i Prgometa, ne zna što se događa ili što se odlučilo - ispričao je jedan član Predsjedništva HDZ-a, ogorčen takvom situacijom u stranci.

- Nisam očekivao da će Karamarko i Brkić stranku pokušati ustrojiti po policijskoj metodi. I sam Karamarko je nakon izbora isticao da neće gledati tko je koga podupirao ili bio kontra njega. Ali, očito nije tako. Nekih ljudi koji imaju znanja i iskustva za neka područja nema nigdje, zapostavljeni su - kaže sugovornik, misleći na Prgometa. Ističe da šef HDZ-a i nekoliko njegovih najbližih suradnika na njega ne gledaju kao “na svog čovjeka” jer je na izbore išao s Karamarkovim protukandidatom Kujundžićem.

Osjećaj prijetnje

A uz one koje vrh HDZ-a doživljava kao svojevrsnu prijetnju, na marginama su se našli i mnogi koji su Karamarku dali podršku na unutarstranačkim izborima.

Primjerice, šef dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader, šef splitskog ogranka Petar Škorić, predsjednik riječkog HDZ-a Mile Biondić i čelnik osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić. Ne stoji dobro ni šef utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica, a mnogi se pitaju i kakva je trenutačna pozicija bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, pa i Ivana Domagoja Miloševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:48