I DALJE BEZ DOGOVORA

Karamarko ima svoja dva kandidata i ne želi Markića

 Goran Mehkek / EPH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da joj je premijer predložio jednu osobu za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, ali nije otkrila o kome je riječ, niti kakav je njen stav prema prijedlogu. Samo je rekla da je sazrelo vrijeme da se to pitanje riješi.

Slažu se oko kriterija

Neslužbeno se saznalo da je kandidat premijera Tihomira Oreškovića bliski suradnik još aktualnog šefa SOA-e Dragana Lozančića, Danijel Markić. Ne radi se, međutim, o formalnom prijedlogu, nego je premijer samo usmeno rekao predsjednici tko mu je favorit. - Predsjednica i premijer komuniciraju i raspravljaju oko kandidata za ravnatelja SOA-e i predstojnika Ureda VNS-a. Službenih prijedloga još uvijek nema, no bitno je istaknuti da se u potpunosti slažu oko kriterija. Stvari idu u dobrom smjeru i sve bi trebalo biti brzo riješeno - rekao nam je jedan od bliskih suradnika predsjednice Grabar-Kitarović. Nije želio otkriti ni jedno ime o kojem se razgovara, pa čak ni jesu li u optjecaju potpuno novi kandidati ili je riječ o ljudima o kojima se već spekuliralo u medijima.

Kitarović nema kandidata

U izjavi danoj jučer u Hrvatskom vojnom učilištu, predsjednica je ponovila da je njoj cilj isključivo profesionalnost službe, potpuna depolitizacija i politička neovisnost SOA-e, te izrazila uvjerenje da će ovih dana doći do dogovora. Još ranije je rekla da ona nema svojih kandidata, čime je premijeru Oreškoviću i prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ostavila da se dogovore oko imena novog ravnatelja. - Ako je netko i sumnjao, sada je jasno da predsjednica nije smijenila Lozančića zato da bi nekoga dovela - rekao je njen suradnik. Govoreći o Lozančiću, Grabar-Kitarović jučer je samo rekla da je neobično da SOA-u vodi čovjek koji već dva mjeseca nema njeno povjerenje.

Iz izvora bliskih premijeru stigla je informacija kako su Orešković i Karamarko u utorak razgovarali o šefu SOA-e te signali da je postignut dogovor. No, pokazalo se da nije tako jer Karamarko nipošto ne pristaje na Markića, a u tome je vrlo odlučan. On ima svoja dva kandidata koji očigledno nisu po volji Oreškoviću. Iz svega proizlazi da je zasad jedini čvrsti dogovor, uz slaganje predsjednice i premijera oko kriterija, da će se istodobno razriješiti Lozančića (predsjednica gotovo dva mjeseca čeka supotpis premijera) i imenovati novog ravnatelja SOA-e.

Istodobno s Lozančićevom premijer će potpisati i smjenu predstojnika Ureda VNS-a Ivice Panenića koji je također izgubio povjerenje predsjednice države.

Tko će biti šef VNS-a?

Tko će biti njegov nasljednik za sada se samo nagađa, a u optjecaju je ime Dragana Lovrića, bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a koji je navodno kandidat premijera Oreškovića. Prema našim informacijama, s Lovrićem nitko nije razgovarao niti mu ponudio dužnost predstojnika Ureda VNS-a. S premijerom se sreo samo jednom, i to prilikom odlaska s funkcije prvog vojnika, kad ga je Orešković pitao što bi želio dalje raditi. Jedan od odgovora je bio da bi mogao preuzeti neku od dužnosti u sigurnosnom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:22