BORBA S BUKTINJOM

Kanader gasio veliki požar na Hvaru, svi su ostali u čudu kad se otkrilo tko je ometao pilota: ‘Odmah je priveden!‘

Na terenu će do noći biti tri kanadera, sada je tamo 70 vatrogasaca i 10 vozila. Opožarena je površina od 30 hektara
 Jure Miskovic/Cropix

Požar poviše grada Hvara još uvijek gori, ali situacija nije kritična pa nema mjesta panici. Požar je počeo jutros oko 7 sati, u jednom je trenutku lokaliziran, a izgleda da će se gašenje nastaviti i u noćnim satima, javlja Slobodna Dalmacija.

Oko 30 hektara trave, niskog raslinja i borove šume izgorjelo je u požaru koji još nije ugašen, doznaje se od vatrogasaca.

image

Požar na Hvaru

Screenshot

"Moram demantirati informacije da su ljudi polijevali kuće vodom u panici. Nitko nije bio u panici. Objekti tokom dana nisu bili ugroženi niti u jednom trenutku. Uvijek je prioritet gasiti oko objekata, što nije bio slučaj danas. Ni sada kuće nisu ugrožene. Na terenu će do noći biti tri kanadera. Sada je tamo 70 vatrogasaca i 10 vozila. Opožarena je površina od 30 hektara. U jednom trenutku bilo je ugroženo djelovanje zračnih snaga jer je uočen ilegalni dron, iako je bila proglašena zona zabrane letenja. Brzom intervencijom PP Hvar, pilot je priveden, a gašenje se nastavilo. Tokom noći će se nastaviti raditi", rekao je Cvjetko Mazalin, vatrogasni časnika za odnose s medijima i javnošću DVD-a Hvar.

Tri kanadera gasila su požar kod opservatorija na Poljunu iznad Hvara koji je u nedjelju poslijepodne ponovno buknuo nakon što je u njemu jutro izgorjelo osam hektara trave, niskog raslinja i borove šume, doznaje se u Županijskom vatrogasnom centru Split.

Vatrogasci su rekli da će opožarena površina biti veća jer je osam hektara izgorjelo samo od 7,10 do 10 sati kada su ga lokalizirali. Požar se ponovno aktivirao oko 17,14 sati, pa su na požarište bila upućena dva kanadera.

Potom im se pridružio još jedan kanader u nastojanju da se vatru čim prije suzbije, pogotovo jer je poslijepodne na širem području Splitsko-dalmatinske županije zapuhala bura. U gašenju sudjeluju svi gasitelji s otoka, njih šezdesetak s deset vozila, doznaje se u DVD-u Hvar. Riječ je o prvom ovosezonskom većem požaru na području Splitsko-dalmatinske županije.

Jutros su iz DVD Hvar na svojoj Facebook stranici napisali da je jutros u 7 i 5 krenulo gorjeti na brdu Napoleon (Poljun). Na teren su izašla četiri vozila s 35 vatrogasaca. U 7 i 55 stigla pomoć DVD-a Stari Grad i Jelsa. U 8 i 30 požar je stavljen pod kontrolom vatrogasaca, a u 9 sati je lokaliziran.

Požar se, kako je javila ranije Slobodna Dalmacija, približio kućama, a brojni stanovnici polijevali su svoja dvorišta.

--------------------------------------------------------------------------

Kanaderi zaustavili i požar iznad Dubrovnika

Iz zasad nepoznatih razloga, planuo je požar ispod Jadranske magistrale i, kako javljaju vozači na grupi Radarska kontrola, širi se munjevitom brzinom prema cesti prema Bosanci. Upozoravaju se vozači da zaobilaze magistralu kako bi vatrogasci mogli što lakše i brže stići na intervenciju, javlja Dubrovački.hr.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

Radi li se o spontanom izbijanju požara zbog velike vrućine ili je pak uzrok svemu ljudski faktor, još nije poznato. U međuvremenu, policija regulira promet i preusmjerava na alternativne pravce. Dubac je zatvoren za promet, vozači se preusmjeravaju preko Brgata, a zaustavljen je promet i od petlje poviše Ilijine glavice prema magistrali...

Zbog brzog širenje vatre na požarište su pozvani kanaderi, nakon čije su intervencije vatrogasci brzo lokalizirali požar i stavoili ga pod kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:45