DUGO JE TRESLO

Kamera na Stradunu zabilježila trenutak potresa, pogledajte snimku; Stižu prva izvješća o štetama

Epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, a put prema graničnom prijelazu Krstac bio je zatvoren satima zbog odrona

Stradun za vrijeme potresa

 Libertas Televizija/Facebook

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru pogodio je jak potres magnitude 5,4 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kamera na dubrovačkom Stradunu snimila je trenutak potresa, a na Facebook stranici dubrovačke televizije Libertas objavljen je video podrhtavanja.

"Ovako se jutros tresao Stradun!", piše u opisu snimke, a u komentarima je dobro primjećeno kako je potres trajao neobično dugo. "Po ovome je trajalo oko 25 sekundi???", pita jedna gospođa, a druga joj odgovara: "Mislim da je cijeli minut".

Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića. Procijenjena dubina je oko deset kilometara, a osjetio se u Dalmaciji, Hercegovini i Srbiji.

Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji. Na aplikaciji EMSC-a većina svjedoka upravo navodi kako je potres bio dug i snažan.

U međuvremenu stižu i prva izvješća o štetama.

Predsjednik Mjesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović rekao je za crnogorske medije da je materijalna šteta pričinjena na Goliji, gdje je bio i epicentar potresa (selo Čarađe).

"Miladinu Manojloviću je srušena štala, a svako golijsko selo me zove da su im kuće i štale popucale, da ima dosta oštećenih krovova. Na putu Nikšić - Krstac ima nekoliko odrona", rekao je Manojlović.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan potresom, do ranih jutarnjih sati za promet je bio zatvoren put prema graničnom prijelazu Krstac. Mještani su rasčistili put kako bi pripadnici policije mogli proći. Na više dionica lokalnog puta u Goliji, gdje živi oko 130 obitelji, također su odroni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:22