SKUPLJA SAMO SANADEROVA 'SEDMICA'

Kalmetu voze u imitaciji luksuzno opremljenog i ojačanog BMW-a M5

Kalmetina 'petica' nabavljena je 2008. godine. Istu godinu tadašnji je premijer Sanader opisao na jednom sastanku sa sindikatima potkraj studenoga riječima: 'U banani smo, bez dramatike, visimo o niti!'
 CROPIX

ZAGREB - Ministra Božidara Kalmetu, jednog od najjačih HDZ-ovaca, na terenu vozač vozi u BMW-u 5, Mstyle.

Riječ je o limuzini koja je 2008. godine, kada je nabavljena preko operativnog leasinga, prema službenim podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, vrijedila 173.255,80 švicarskih franaka, odnosno nešto manje od 135 tisuća eura.

Kako se neslužbeno može čuti u BMW-ovim salonima, takva cijena 2008. godine nije bila ništa neuobičajeno, ali riječ je, slažu se redom u tri salona koja smo kontaktirali, o automobilu u koji je ugrađeno oko 50.000 eura dodatne opreme. Naime, jači model BMW “petice” standardne opreme, u dizel izvedbi, stoji oko 70.000 eura, a sve ostalo ovisi o preferencijama kupca.

- Sve je moguće, ali očito je riječ o vozilu u koje je mnogo uloženo. Sama oprema M doplaćuje se oko pet tisuća eura, a ostalo otpada na skupe detalje - kaže zaposlenik tvrtke koja zastupa BMW u Hrvatskoj. U takvom automobilu tepisi su najjeftiniji komad dodatne opreme i cijena im je 100 eura. Sve ostalo, po komadu, cijenom prelazi 200 eura, a doseže i iznose preko 1000 eura!

- Sve ovisi o kupcu, nekad prvi izbor diktira cijene. Ako se uzme izvedba u drvu, ne mogu se uzimati alumijske lajsne - pojašnjava trgovac skupocjenih automobila.

Iako je riječ o astronomski skupom automobilu za jednog ministra, ljubitelji BMW automobila izvedbe u kakvoj se vozi ministar prometa Kalmeta, nazivaju imitacijama.

Naime, taj automobil, unatoč cijeni samo vanjskim izgledom podsjeća na daleko sigurniji i jači BMW M5. “Pravi M5, kažu, ima snažniji motor, pojačani ovjes, neusporedivo bolje kočnice i cijeli niz drugih razlika koje se u vožnji itekako osjete.

Napominju da je suludo voziti imitaciju od 135.000 eura, ako se “prava stvar” može dobiti za “samo” 20.000 eura više.

Od zaposlenika BMW-a za Hrvatsku, neslužbeno doznajemo da je razlika u cijeni između Kalmetine imitacije i prave M-petice nešto veća od 10.000 eura. Za tu cijenu, kažu, dobije se neusporedivo moćnija makina. Dakako, kažu, u BMW-u je moguće naručiti i M-peticu čija cijena prelazi iznos od 200.000 eura, ali to vozilo ima mnoge “bolesno skupe detalje”.

Kalmetina “petica” nabavljena je 2008. godine, a u odgovoru iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tvrde kako je više sličnih automobila u voznim parkovima državnih institucija. Godinu 2008., prvu u drugom mandatu Ive Sanadera, podsjetimo, sam tadašnji premijer Ivo Sanader opisao je na jednom sastanku sa sindikatima potkraj studenoga riječima: “U banani smo, bez dramatike, visimo o niti!”

Sa 4,2 milijuna kuna skuplja samo Sanaderova 'sedmica'

Dosad je otkriven samo jedan skuplji automobil kojim se voze državni dužnosnici. Riječ je o famoznom Sanaderovu BMW-u 7 , koji je kupljen također 2008. godine. Cijena mu je bila 4,2 milijuna kuna, ali nije plaćen državnim novcem, već je nabavka tog automobila sada predmet USKOK-ove istrage.

Kada je nabavljen, cijena Sanaderova BMW-a preračunata je u 1008 plaća policajaca. Istom analogijom, Kalmetina luksuzna limuzina, samo nabavnom cijenom “pojela” je prosječne plaće 240 policajaca. Koliko će porezni obveznici ukupno platiti taj automobil, nakon pet godina leasinga, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:35