INTERVJU U GLOBUSU

Kalmeta: Javnost bi me trebala pohvaliti za stanje u HŽ-u

Kalmeta objasnio je kako se ne osjeća odgovornim za aferu u HAC-u te dodao kako se to i ranije događalo i događat će se još
Zagreb, 261109.Sjednica Vlade RH u Banskim dvorima na Markovom trgu.Na slici: Bozidar Kalmeta, Ministar mora, prometa i infrastrukture.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Nije moguće nit je posao ministra nadzirati rad svih tvrtki u državnom vlasništvu. U svem resoru imam 40 trgovačkih društava i 19 ustanova. Nitko mi ne može reći da ja sve to mogu kontrolirati - izjavio je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, u svom intervjuu za magazin Globus na pitanje novinara o aktualnoj korupcijskoj aferi u Hrvatskim autocestama.

- Premijerka me nije pitala ništa oko uhićenja jer znam o tome koliko i javnost. Neka institucije pravne države rade svoj posao - kratko je dodao.

Kalmeta objasnio je kako se ne osjeća politički odgovornim već samo kao ministar u čijem je mandatu sagrađeno preko 500 kilometara autocesta. Prema njegovim riječima, ovo što se događalo u HAC-u, događalo se i ranije i događat će se još.

- Vlada čini mnogo da se stvore okviri za obračunavanje s takvim anomalijama. I ja osobno imam neke zasluge za raščišćavanje tih anomalija u javnim poduzećima. Bilo je smjena u HŽ-u, Hrvatskoj pošti, svugdje... - objasnio je Kalmeta i dodao kako ga premijerka Kosor nije tražila za mandat te mu je rekla da mu vjeruje.

K tome, Kalmeta smatra kako bi ga se trebalo pohvaliti zbog stanja u HŽ-u gdje ga, inače, javnost najodgovornijim za korupciju. Navodi kako je raščistio probleme i da je situacija u toj državnoj tvrtki bolja nego što je bila.

- Jedina odgovornost koja me zahvaća u navedenim aferama može biti samo zapovjedna, a smatram kako u ovom poslu ne postoji takva vrsta odgovornosti. Kriminal uvijek ima ima i prezime, a ne stranačku boju ili javnost - pojašnjava Kalmeta.

Ministar prometa nastavlja izjavom kako mu politička karijera nije primarni cilj u životu.

- Politika je dio mene, ali se njome ne mislim baviti cijeli život. Obitelj mi je u Zadru i teško mi pada kada odlazim od moje dvoje male djece. Želim ovo raditi dok mogu, a onda se vratiti u Zadar - priča Kalmeta.

U osvrtu na 'slučaj Polančec' i ostavku donedavnog ministra gospodarstva, Kalmeta navodi kako poštuje odluku stranačkog kolege, no neće krenuti njegovim stopama 'samo zato što SDP to traži'.

- Ne trebam snositi nikakvu odgovornost za događaje u HAC-u jer nisam ni na koji način odgovoran - kratko je odgovorio Kalmeta te napomenuo kako će dati ostavku ukoliko ga Kosor to zatraži, no sumnja da će to ona učiniti.

Na pitanje o otkrivanju korupcijskih afera tek nakon odlaska Ive Sanadera, Kalmeta izjavljuje kako je upravo Sanaderova vlada stvorila snažne temelje za borbu s korupcijom.

Iako se njegovo obavljanje funkcije dolaskom Kosor nije značajno promijenilo, Kaleta ističe kako razlika između nje i Sanadera postoji. S Kosor je bio kolega u Vladi, a Sanader mu je uvijek bio šef. Zaključio je da se Sanader nikada neće vratiti jer za to nema ambicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:50