KLUPA ZA ODABRANE

Kakvo društvo u zadnjem redu Sabora: Ivo Sanader uz Đurđu Adlešič i glavaševce

Bivši premijer od petka ima novi posao - bit će zastupnik za 16.000 kn mjesečno! Saborsko povjerenstvo odlučilo je da se može vratiti u Sabor. No, HDZ ne želi da im bivši šef bude blizu kluba zastupnika
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader najvjerojatnije će u Saboru sjediti u zadnjoj klupi, negdje između Glavaševa Ivana Drmića, osumnjičenog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, bivšeg SDP-ovca Ivice Pančića i Dragutina Lesara. Naime, tu su posljednja slobodna mjesta u sabornici.

Da Ivo Sanader nije isključen iz HDZ-a, sjedio bi na mjestu svoje dosadašnje zamjene Željane Kalaš-Podrug koja sjedi desno s HDZ-ovim zastupnicima. No, ovako će navjerojatnije zamijeniti mjesto s jedinim HDZ-ovcem iz zadnje klupe, Milivojem Škvorcom. On će najvjerojatnije doći na mjesto Kalaš-Podrug, a Sanader u zadnji red.

Izvjesna rošada

Danas nam nitko nije mogao točno reći gdje će Sanader sjediti, niti je on sam dosad zatražio neko mjesto.

Da nije izbačen iz HDZ-a, Sanader bi sjedio na lijevom rubu pretposljednjeg reda na desnoj strani dvorane, gdje bi ga od njegova prijatelja Marija Zubovića odvajao samo Josip Salapić.

No, HDZ ne želi da otpadnik Sanader ostane u njihovu klubu. Sabornica je podijeljena tako da desno sjedi HDZ, lijevo je SDP, a u sredini su ostali klubovi zastupnika. Ukupno ima 158 sjedala, a 153 su zastupnika. Ako netko mijenja stranku, uobičajeno mijenja i svoje mjesto. Zastupnici koji izađu iz svoje stranke, poput Ivice Pančića i Dragutina Lesara, obično se sele u zadnji red, gdje već sjede IDS-ovci i zastupnici HDSSB-a.

Slobodna mjesta su ostala lijevo iznad SDP-a, pokraj HDSSB-a, ali ne i iznad HDZ-a. Zamjenik tajnika Sabora Ivan Bukarica rekao nam je da nije isključeno da naprave rošadu.

Prema saborskom poslovniku, Predsjedništvo Sabora određuje raspored sjedenja zastupnika u dvorani za sjednice na temelju članstva u pojedinom klubu zastupnika. Nema strogih pravila, osim da potpredsjednici Sabora moraju sjediti u prvom redu. Klub zastupnika raspoređuje mjesta dodijeljena jednoj stranci i popis šalje u tajništvo. Nije se događalo, barem ne posljednjih godina, da neki zastupnik ne želi sjediti pokraj nekog kolege jer mu nije simpatičan ili zbog toga što su u sukobu, kažu u tajništvu Sabora.

Sabor odlučuje o mjestu

Preseljenja su uobičajena tek kod promjene stranke. Kad je izašao iz SDP-a, Ivica Pančić je otišao u tajništvo Sabora i tamo su mu rekli gdje može sjesti. Dragutin Lesar sam je podnio zahtjev da ga izmjeste, jer više nije htio sjediti sa zastupnicima HNS-a, svoje bivše stranke.

Nezavisna zastupnica

Ista procedura sada čeka i Đurđu Adlešič: i ona se vraća u Sabor, također kao nezavisna zastupnica, pa bi joj Sanader mogao biti jedan od najbližih susjeda. Đurđa Adlešič dolazi na mjesto Antuna Korošeca, koji ju je mijenjao dok je bila u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 09:25