UOČI ADVENTA

Kako se štedi u Hrvatskoj: Sisak uveo LED svjetiljke, Pula smart city, u Rijeci rasvjeta pola sata kraća

Još nije poznato kakav će plan o uštedi donijeti Grad Zagreb
 Boris Kovačev/Cropix

Jedna od glavnih tema na razini Europske unije, posebno uoči zime, pitanje je mogućih ušteda energije zbog energetske krize i rasta cijena energenata uslijed rata u Ukrajini.

Hrvatska Vlada prihvatila je smjernice za uštedu energije za razdoblje do kraja ožujka iduće godine, kojima se uz ostalo predlaže grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza, te jeftinije tarife struje. Provjerili smo što su pojedini naši gradovi poduzeli radi uštede električne energije.

RIJEKA

Energo, komunalna tvrtka u većinskom vlasništvu Grada Rijeke koja je, uz distribuciju plina i opskrbu toplinskom energijom, zadužena i za javnu rasvjetu na riječkom području, planira smanjiti financijski udar izazvan energetskom krizom kraćim paljenjem rasvjete na riječkim ulicama.

Prema riječima Marka Križaneca, zamjenika direktora Energa, model koji se trenutačno razmatra u Gradu Rijeci predviđa 15 minuta kasnije uključivanje i 15 minuta ranije isključivanje javne rasvjete u odnosu na dosadašnje stanje, koje je nepromijenjeno dulji niz godina.

- Time se skraćuje rad javne rasvjete za 30 minuta, što donosi uštedu od približno 5 posto energije. S obzirom na to da se rasvjeta uključuje s jednog mjesta, iz HEP-a, ova će se mjera odnositi na sve svjetiljke u Gradu Rijeci jednako - kaže Križanec. Ističe i da je važno napomenuti da bilo koja mjera isključivanja javne rasvjete ima sigurnosne posljedice te da se zbog toga one pažljivo razmatraju.

- Na godišnjoj razini financijska ušteda iznosit će približno 430.000 kuna, što približno odgovara uštedi od 432 MWh električne energije - kaže Križanec i dadaje da još nije donesena odluka kada će nova mjera stupiti na snagu, ali da će trajati barem toliko-koliko traje energetska kriza.

Inače, u sustavu javne rasvjete Grada Rijeke ima 15.950 rasvjetnih tijela, a godišnja potrošnja u prošloj je godini iznosila 8,6 gigavatsati (GWh). Građane Rijeke dosad je to koštalo 6,6 milijuna kuna proračunskih sredstava godišnje. Sa sadašnjom cijenom koju Grad plaća za električnu energiju, koja iznosi 0,9967 kuna po KWh s PDV-om, godišnja potrošnja koštala bi oko 8,5 milijuna kuna.

GOSPIĆ

U Gospiću su već pribjegli ozbiljnim štednjama na javnoj rasvjeti, kaže nam gradonačelnik Karlo Starčević.

- Laž je da je struja poskupjela 4 posto, kako se to širi u javnom prostoru, poskupjela je ona četiri puta. Mi smo uveli u javnu rasvjetu LED štedna rasvjetna tijela, te na taj način štedimo do 70 posto električne energije, a u ruralnim područjima smo isključili svako drugo ili treće rasvjetno tijelo. Usprkos svoj toj štednji, proračun za rasvjetu nam se popeo s 1,2 milijuna na gotovo 4 milijuna - kaže gradonačelnik Starčević. Za advent neće biti štednje na žaruljicama - jer, kaže, uštedjelo bi se neznatno, a ne želi građanima umanjiti radost Božića.

PULA

HEP u Puli ima ugrađene luksomate te se paljenje i gašenje rasvjete vrši ovisno o tome koja je razina osvijetljenosti tako da se dešava da se rasvjeta upali i pri većem nevremenu i kad je jako oblačno.

- Razgovarat ćemo s HEP-om da se luksomati zamijene za sat, tako da se može podešavati i paljenje - gašenje. Grad Pula je od druge polovice 2019. svu rasvjetu prilagodio smart city, odnosno smartlight tehnologiji, tako da do danas imamo tristotinjak svjetiljki koje su na upravljanju, odnosno kojima reguliramo vrijeme paljenja/gašenja kao i intenzitet svjetla. Tako npr. na Hidrobazi cijelu zimu imamo intenzitet od 20%, Baližerka, Sponzina, City Mall je pri paljenju postavljena na 50 - 70%, dok se tijekom noći smanjuje na 20 - 30%, ovisno o zoni, naseljenosti i prometu.

Dio prometnica se automatizmom smanjuje na 70%, a neke lokacije se već dulje vrijeme gase u 1 sat po ponoći (bedem u Carrarinoj, reflektori oko Arene). Na Rivi je trenutačno režim na kolnik 70%, nogostup na 50%. Što se tiče upravljive rasvjete, na njoj je paljenje podešeno na astronomski sat te se ista pali 15 minuta prije mraka i gasi 15 minuta nakon svitanja, kaže pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Što se tiče rasvjete za advent, kaže da ona nije neki trošak jer su u pitanju LED svjetiljke koje minimalno troše.

VARAŽDIN

Grad Varaždin će ove godine povećati broj božićnih lampica, ali će one lampice na prilaznim ulicama, kaže dogradonačelnik Miroslav Marković, spojiti na "polunoćnu rasvjetu", što znači da će se u 23 sata ugasiti i paliti u pet sati ujutro. Isto to nije moguće, kaže, prakticirati u centru grada jer nema tog sustava pa će lampice svijetliti cijelu noć, kao i svake godine dosad. Unatoč većem broju lampica, uvjerava Marković, potrošnja neće biti veća nego inače. Štoviše, kaže, Grad je u međuvremenu sve "klasične" lampice zamijenio LED rasvjetom pa će u konačnici ovogodišnja božićna rasvjeta biti za 50 posto jeftinija od lanjske.

- Redovna, pak, rasvjeta i dalje se ‘vrti‘ u redovnom režimu, pali se dolaskom mraka dok se u 23 sata prelazi na noćni režim kad ostane gorjeti svaka treća žarulja, što jamči sigurnost građana, a istovremeno štedi energiju - zaključuje dogradonačelnik Varaždina.

ČAKOVEC

- Nemamo u planu smanjivati intenzitet javne rasvjetna gradskom području, jer je prije nekoliko godina stara rasvjeta zamijenjena učinkovitijom LED rasvjetom. Trošak koji sad plaćamo već je 50-ak posto manji nego što je bio prije zamjene. Što se tiče ukrašavanja tijekom adventa, u tijeku je nabava nove, energetski učinkovitije blagdanske rasvjete.

Područje Grada ukrasit ćemo na razini istoj kao i lani, uz manji trošak električne energije - uvjeravaju iz Čakovca. Dodaju da električnu energiju i plin štede u onim objektima za koje se ti energenti plaćaju iz gradskog proračuna i to tako da se prostorije griju kraće i na nižoj temperaturi, ne koriste se električne grijalice niti se bez potrebe pali svjetlo.

SISAK

- Grad Sisak je prije krize s energentima zamijenio 100 posto svjetiljki javne rasvjete sa štedljivim LED svjetiljkama te smo troškove za javnu rasvjetu smanjili 70 posto. Projekt je bio vrijedan 24 milijuna kuna, a investicija će se vratiti najkasnije za šest godina zbog nižih troškova za električnu energiju i ukinutih troškova održavanja. S obzirom na višestruki rast cijene električne energije, moguće je da će se investicija isplatiti i znatno prije nego što je planirano. Advent u Sisku je simboličan i ne predstavlja znatan trošak niti je potrošnja energije bitno povećana. Sva dekorativna rasvjeta je moderna i štedljiva, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

OSIJEK

U Gradu Osijeku zasad ne planiraju nikakve redukcije struje, odnosno javne rasvjete, ali se, kako su nam rekli, rade projekti za postavljanje solarnih panela na zgrade u vlasništvu Grada, odnosno gradskih tvrtki i ustanova. Što se Adventa tiče, ni tu neće biti blagdanske štednje na žaruljama. Štoviše, nabavljen je dodatni kontingent, kako ističu u Gradu, štednih žarulja kojima se građanima i ove godine želi priuštiti lijep ugođaj za blagdane.

VUKOVAR

U Vukovaru su još u travnju reducirali javnu rasvjetu tako da sada noću svijetli svako drugo ili treće rasvjetno tijelo, za što su putem ankete provedene na web portalu gradske uprave dobili potporu građana. Samo u prva tri mjeseca provođenja ove mjere u Vukovaru su uštedjeli 330.000 kuna.

Bez plana uštede, božićne lampice sat kraće

ZAGREB

Još nije poznato kakav će plan o uštedi donijeti Grad Zagreb. S obzirom na to da se bliži Advent u Zagrebu te će cijelo središte grada biti okićeno božićnim lampicama, upitali smo gradonačelnika Tomislava Tomaševića imaju li neki plan uštede i hoće li ove godine biti manje lampica nego prije.

"Tijekom Adventa u Zagrebu lampice će se paliti pola sata kasnije, a gasiti pola sata ranije. Božićne lampice su najmanji potrošač električne energije s obzirom na LED tehnologiju, tako da ni tu ne bi trebalo pretjerivati. Ali, s obzirom na neku simboliku i kontekst energetske krize, smatramo da je to primjereno. I u tom smislu će se Grad Zagreb pridružiti simboličnim gestama drugih europskih gradova", najavio je Tomašević. (V.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:07