Piše Tomislav Filipović

Kako je stvoren mit o najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu

Flos Olei u tom je kontekstu, a s obzirom na svoj slabašan utjecaj na svjetsko tržište, smetnja promociji hrvatskog maslinova ulja


Tomislav Filipović diplomirani je inženjer prehrambene tehnologije. 2016. godine pokrenuo je tvrtku NIR analiza d.o.o. iz Zagreba. Laboratorij se bavi analizom hrane, a specijaliziran je za fizikalno-kemijske analize ploda masline i maslinova ulja

 Darko Tomaš/Cropix

Pedesetak istarskih maslinara uskoro će primiti priznanja koja najboljim uljima svake godine dodjeljuje Flos Olei, dvojezični, talijansko-engleski maslinarski vodič koji od 2009. donosi popis najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Posljednjih sedam godina u Istri je organizirana dodjela nagrada, i promocija kataloga Flos Olei, koje istarskim maslinarima obično osobno uruči Marco Oreggia, osnivač i vlasnik tog "prestižnog" natjecanja i urednik publikacije. Istra se već godinama, upravo kroz ovu publikaciju, predstavlja kao vodeća maslinarska regija u svijetu.

Imaju li istarski maslinari stvarni razlog za veselje? I, što na svjetskoj razini doista znači Flos Olei?

Italija je važna u svakom pogledu maslinarstva, a upravo iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 19:12