SPORNI ZID

Kako je srušena ograda u Dubrovniku koja je blokirala pristup pomorskom dobru

Akciju je podržala stranka Srđ je Grad, glasni zagovornici javnog interesa na pomorskom dobru
 Mihael Barišić/Cropix

Skupina Dubrovčana, predvođeni Igorom Legazom prepilali su u srijedu ujutro zid i ogradu izgrađenu navodno na pomorskom dobru kod Ville Elite. Spor oko te ograde star je nekih 15 godina. Tada se nije radilo samo o uklanjanju malog dijela kojeg su Dubrovčani u srijedu odrezali, nego o cijeloj ogradi oko Ville Elite. Uklanjanje je naložila Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, a žalba tvrtke Importane Hotels Resorts u vlasništvu Cirila Zovka i njegove obitelji odbijena je 4. studenoga 2008. Naime, gradnja ograde nije bila predviđena potvrdom glavnog projekta.

Ista tvrtka, novog imena Royal Hotels & Resort, obratila se u srijedu javnosti priopćenjem u kojem se žali na "podršku lokalnih medija koja se demonstrira kroz huškačke naslove i atmosferi linča". Uz Igora Legaza, novinari nisu jedini krivci što je Villa Elita ostala bez komadića zida. Žale se i na policiju koja se "oglušila na ugrožavanje javnog reda i mira" a inače je bila prisutna ovom događaju, pa je u jednom trenutku čak i intervenirala odvodeći jednog djelatnika ovog resorta.

image
Mihael Barišić/Cropix

Dubrovački hotelijer cijeli događaj smatra nezakonitim jer se Legazovim činom "dovodi u pitanje dio je privatnog posjeda, sukladno zakonskim odrednicama u Katastru" i stoga što je "Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik su 2009. odobrili projekt izgleda predmetnog zida". Direktor marketinga Petar Krvarić koji ovaj postupak naziva barbarskim naglašava da je "ograda na zidu desetljećima sastavni dio objekta i obuhvaćena je građevinskom dozvolom i takvo stanje je zatečeno prilikom kupnje Ville Elite".

Direktor marketinga ovog resorta, Petar Krvarić dodatno je još odgovorio na nekoliko pitanja za Dubrovački vjesnik. Jesu li zid i ograda na pomorskom dobru ili ne nije odgovorio, ali je precizirao da je stanje zatečeno prilikom kupnje Ville Elite 2004., te je sastavni dio projekta odobrenog 2009.od Ministarstva kulture i Grada Dubrovnik.

image
Mihael Barišić/Cropix

Tvrdi da zid stoji preko 50 godina, no stare fotografije i sjećanje autora ovih redaka ukazuju na stepenice kojima se na terasu Ville Elita moglo doći s istočne strane. Na pitanje je li današnjem rušenju prethodio bilo kakav formalni ili pravni postupak prema tvrtki Royal Hotels & Resort, a vezano uz sporni dio zida i ograde, Krvarić kaže:

- Nemamo saznanja da je itko od predstavnika vlasti naložio promjenu ili premještanje bilo kojeg dijela zida ili ograde. Tim više smo zgroženi ovakvim oblikom barbarskog čina. Sve upućuje da je došlo do izvlaštenja pomorskog dobra nezakonitim putem, što ćemo pravno i dokazati.

A što se tiče privedenog djelatnika, kaže:

- Naš djelatnik, hrvatski branitelj, priveden je zbog "remećenja javnog reda i mira", dok je činjenično samo iskopčao utičnicu iz struje, pokušavajući onemogućiti izvršitelja u štetnoj, opasnoj i bučnoj radnji. Zar nije apsurdno, da je naš djelatnik priveden, dok gospodin Igor Legaz mirno šeta, nakon što je u ranu zoru, uznemiravao goste, prolaznike i zaposlenike opće opasnom radnjom i to bez važeće dozvole? Držimo važnim naglasiti da već postoji adekvatni prolazi koji omogućuju prolaz ka pomorskom dobru. Upravo stoga nije jasna svrha današnje opće opasne egzibicije.

image
Mihael Barišić/Cropix

Možda je upravo detalj o navodnom puteljku, uskom i nagnutom zemljanom prolazu, razljutio Igora Legaza. Naime, Dubrovčani su tu nagnutu stazu samoinicijativno "poravnali" kamenim pločama. Legaz u mailu s fotografijama, poslanom danima ranije medijima je još danima ranije, imenom i prezimenom optužuje djelatnika resorta koji je te ploče razbacao i time zemljani prolaz s velikim nagibom starijoj dubrovačkoj populaciji učinio nepristupačnim.

U trenutku pisanja ovog teksta nejasno je kako je Villa Elita moga dobiti dozvolu za izgradnju zida na pomorskom dobru, a nejasno je i kako treba izgledati "omogućeni pristup" pomorskom dobru. Kako god bilo, Igor Legaz je, kao i puno puta ranije odlučilo uzetu stvar uzeti u svoje ruke, pa je brusilicom pažljivo izrezao ogradu, ukrasne kamene ploče i sam zid kojeg smatra nezakonitim.

image
Mihael Barišić/Cropix

Jednog od dubrovačkih odvjetnika, inače specijaliziranog za krivične postupke, pitali smo nije li (i) ovom akcijom Legaza otvoren put anarhiji u Gradu. Smije li se, pod pretpostavkom da je zid doista izgrađen na pomorskom dobru, tek tako uništavati tuđu imovinu, odnosno objekt. Evo što kaže odvjetnik:

- Pitanje je jednostavno, ali odgovor nije jer treba sagledati sve okolnosti slučaja u kojeg ja, evo, nisam uključen ni na koji način pa mi je nemoguće decidirano istupati. Jedni će se pozvati na institut samopomoći, dok će drugi argumentirati da se tuđi zid ne smije rušiti i svaka strana može biti u pravu.

image
Mihael Barišić/Cropix

Načelno smatram, da kad se radi o tuđoj imovini i zemljištu, najprije treba pustiti inspekcijama da obave svoj posao. Hodati naokolo i istjerivati pravdu je aktivizam i to do neke mjere može biti u redu, ali se dovodite u situaciju da sami odlučujete o tome što jest a što nije zakonito. Stvari najprije treba prijaviti, proći pravni put, pa tek ako se tada ništa ne dogodi može se razmisliti o institutu samopomoći.

S druge strane, akciju je podržala stranka Srđ je Grad, glasni zagovornici javnog interesa na pomorskom dobru, iako njeni čelnici rano jutros nisu bili na mjestu događaja. - Što možemo... Čuvao sam na državnoj maturi, Nikša je u 8 u Arhivu... Ono što meni tu smeta jest da su tu građani i zaštitari, kao da država ne postoji, kao da ne postoji inspekcija, sudovi...

image
Mihael Barišić/Cropix

Kao da ne postoji Županija, pročelnici koji za to dobivaju plaće. Bogu hvala, novinari su bili i policija je bila da se tamo što ne dogodi kome od građana. Da je situacija suprotna i da nije bilo medija, tko zna što bi zaštitari odradili prema građanima. Pa se ti razračunavaj na sudovima sa Zovkom tko je kriv, a policija svima šalje prekršaj - naglasio je Đuro Capor, profesor, gradski vijećnik i član stranke Srđ je Grad.

- Jasno je iz aviona da je taj pristup do pomorskog dobra godinama uzurpiran. Što rade oni koji primaju plaću? Legaz se sam konfrotira sa zaštitarima, kompanijom i odvjetnicima koji ga ganjaju, a nerijetko su i policija i državno odvjetništvo na kontrastrani. Nitko ne postavlja pitanja što radi župan, Županija, što radi Grad - kaže Capor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:13