TVRTKA U STEČAJU

KAKO JE IZ HERBOSA UKRADENO 7 MILIJUNA KUNA Pokrenuta istraga protiv bivšeg vlasnika

Poslovao je s tvrtkom svog sina. Herbosove proizvode jeftino je prodavao, a njegove skuplje kupovao
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave policije, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik je oštetio trgovačko društvo koje je zastupao za ukupan iznos od najmanje 7,162.822,76 kuna. Državno odvjetništvo ne navodi ime okrivljenog niti tvrtku koju je oštetio, a doznajemo da je riječ o Miji Ivanoviću, bivšem vlasniku i predsjedniku Uprave Herbosa, kemijske tvornice iz Siska, koja je završila u stečaju i više ne radi.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo Ivankovića terete da zaključio za Herbos vrlo šteta ugovor 28. studenog 2008. s jednom poljoprivrednom zadrugom. Ugovoreno da će ta poljoprivredna zadruga financirati proizvodnju i kupovati proizvode tog društva po veleprodajnim cijenama (u vrijednosti od 162 milijuna kuna) te ih prodavati na tržištu Republike Hrvatske, a on se obvezao odobriti im rabat od 62,50 posto. Ujedno, istog je dana s tom zadrugom zaključio i drugi ugovor kojim je, zbog potrebe prodaje robe velikim kupcima koji robu kupuju isključivo od društva koje on zastupa, preuzeo obvezu da robu iz svoje vlastite proizvodnje kupuju od poljoprivredne zadruge prema napravljenom planu, uz rabat od 50,50 posto. Samo tim dvjema transakcijama pričinjena je šteta za Herbos u iznosu od 4,372.121,67 kuna.

Policajci su otkrili da je Ivanković s tvrtkom iz Novog Sada sklopio ugovor o proizvodnji i prijenosu dozvola za stavljanje u promet proizvoda bez naknade i suprotno rješenju Trgovačkog sudg u Sisku. Također je prijavljen da je s privatnom tvrtkom iz Martinske Vesi, u vlasništvu njegovog sina, sklopio ugovor o proizvodnji te joj omogućio ostvarivanje velike dobiti, a sve na teret Herbosa. Sklopio je i ugovor o otkupu prava registracije proizvodnje i distribucije proizoda s tvrtkom iz Jastrebarskog za iznos nakande koja je manja od jednogodišnje dobiti ostvarene prodajom toga proizvoda, čime je prouzročio štetu Herbosu velikih razmjera.

Mijo Ivanković nije želio komentirati navode iz policijske prijave i naloga za provođenje istrage Županijskog državnog odvjetništva. Bivši radnici Herbosa, koji odavno upiru prstom u Ivankovića držeći ga najodgovornijom osobom za propast Herbosa kažu kako je konačno je pravna država počela djelovati. „ Sada će valjda konačno istina izaći na vidjelo, a odgovorni za tužnu istinu da Herbosa više nema, da su svi radnici na burzi, konačno odgovaratiČ, rekao je Nenad Vukušić, bivši dugogodišnji djelatnik Herbosa.

Bivši radnici Herbosa tvrde da je prema njihovoj računici Ivanković iz Herbosa izvukao znatno više od 7,162.822,76, za koliko ga tereti policija i državno odvjetništvo. Šete za grad Sisak, kojem je Herbos ostao dužan milijune kuna neplaćene komunalne naknade, kao i z državni proračun, nemjerljive su jer tvornice više nema, nema poreza, doprinosa, plaća radnicima, ostali su samo dugovi, hipoteke, stečaj i sasvim izvjesna likvidacija tvrtke koja je svojedobno bila najveći proizvođač sredstava za zaštitu bilja i građevinskih ljepila, boja i premaza ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:08