MIŠLJENJE, NE TVRDNJA

Kajin pobijedio HRT, ne mora isplatiti odštetu od 110.000 kuna zbog klevete

HRT je, podsjetimo, tužio Kajina za klevetu, zbog njegove izjave da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba.
 Goran Šebelić/Cropix

BUZET - Ovo je mali korak za mene, ali veliki za hrvatsko pravosuđe, za hrvatski parlamentarizam i HRT - rekao je saborski zastupnik Damir Kajin, nakon objave presude pred Stalnom službom u Buzetu Općinskog suda u Pazinu kojom je odbijen zahtjev HRT-a za naknadom štete zbog klevete.

HRT je podsjetimo tužio Kajina za klevetu, zbog njegove izjave date sa saborskom govornicom početkom travnja 2009. godine, da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba. HRT je tražio odštetu od 110 tisuća kuna plus zateznu kamatu te javnu Kajinovu ispriku u Jutarnjem i Večernjem listu. Obrazlažući preusudu, kojom se ti zahtjevi HRT-a odbijaju, sudac Igor Materljan kazao je da je Damir Kajin govoreći o HRT-u izrazio svoje mišljenje, a ne tvrdnju, da je o HRT-u govorio pred izbore, te da se radilo o javnom interesu.

- Kajin je naglasak dao na općenitom stanju na HRT-u, a to je javni interes i zbog toga se zahtjev HRT-a o naknadi štete odbija. Sud je u obzir prilikom izricanja rješenja uzeo i okolnosti u kojima je Kajin tada u Saboru govorio, a te se oklonosti moraju tolerirati i očekivati - ustvrdio je sudac mr. Igor Materljan.

Zaključio je kako je zapravo Damir Kajin govoreći o stanju na HRT-u izrazio mišljenje javnosti da se o tome raspravlja. Sudac Materljan primijetio je i kako Damira Kajina u jednom djelu štiti i institut saborskog imuniteta, prema kojem ne mora odgovarati za mišljenja izrečena za saborskom govornicom. Komentirajući presudu Damir Kajin je kazao i kako je ova presuda veliki doprinos hrvatskom parlamentarizmu koji bi izgubio na vjerodostojnosti kad bi svi morali misliti kao moćnici, bilo da je riječ o vladajućoj stranci ili HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:34