RAZLAZ PRIJATELJA

Kajin: Između mene i Jakovčića puklo je zbog Sanadera

Zoki, znaš da sam ja uz Ivu - izvjestio je Damir Kajin ovih dana premijera Zorana Milanovića, nakon što ga je šef IDS-a Ivan Jakovčić prozvao da se umislio da će postati predsjednik. Nazvao je Kajin i predsjednika Josipovića. Objasnio im je da podržava Josipovića te da nema ambicija postati predsjednik. Milanović mu je, kaže Kajin, odgovorio:

- Znam. Ali, dečki nemojte to raditi, stanite na loptu, ne ide vam to u prilog.

Jučer su Kajin i Jakovčić poslušali premijera te 'stali na loptu'. Sa sjednice Predsjedništva IDS-a poslali su priopćenje o pomirenju.

U pozadini, međutim, rat bukti: vodi se bitka za pozicioniranje u stranci uoči lokalnih u svibnju 2013. i za čelno mjesto u IDS-u na unutarstranačkim izborima 2014. Jakovčić je najavio povlačenje iz politike, ali volio bi, doznajemo, na čelu IDS-a vidjeti Borisa Miletića, gradonačelnika Pule. Kajin, pak, ima druge ambicije. "O tom potom", odgovara na pitanje vidi li se na čelu IDS-a.

Dvadeset dvije godine zajedno surađuju, kreiraju politiku u najbogatijoj regiji, prošli su zajedno Franju Tuđmana, Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, bili u vladi Ivice Račana. Je li došao kraj jednom od najdugovječnijih partnerstava u hrvatskoj politici?

Smrt lijepe IDS-ovke

Sukob između vodećeg IDS-ovog dvojca kulminirao je nakon smrti suradnice gradonačelnika Pule i članice IDS-a Martine Duras. Kajin je zatražio od Miletića i Jakovčića da se testiraju na droge. Šef IDS-a odbio je to učiniti. Uvjeren je da njegov nekadašnji najbliži suradnik sudjeluje u urotama protiv njega zajedno s Jakovčićevim najvećim protivnikom, Brunom Langerom.

- Žao mi je što gospodin Kajin, često i u društvu Bruna Langera, i dalje inzistira na tome da se ja testiram na droge. To doživljavam kao vrstu ucjene na koju nikada neću pristati. Vrijeme je da objavim javnosti da se Kajin i ja ne razumijemo, ne zbog toga što je uzeo privilegiranu saborsku penziju, nego zbog toga što je umislio da će postati predsjednik Hrvatske i da će biti na mjestu Josipovića - objasnio je Jakovčić.

- Ne znam zašto to ne učini? Znam da voli bijelo vino, ali da ima nešto s drogama, nema, i u to nisam nikada sumnjao - odgovara Kajin.

Njihov odnos, kaže, od 2004. nije onakav kakav je bio dotad.

- Tada je na vlast došao Sanader, a Jakovčić nije zazirao od te suradnje dok sam ja imao drugačiji stav. Razišli smo se u ideološkim pogledima - kaže Kajin te nastavlja: - Istra može i bez Jakovčića, kao što može i bez Kajina, kao što IDS može i bez jednog, i bez drugog, iako je svaki od nas na svoj način dao obol i IDS-u, i Istri.

Tko će pobijediti

- Razgovarao sam s Kajinom prije 20-tak dana i molio sam ga da prestane s tim čudim intervjuima jer mislim da je to pogrešno. I to sam mu rekao jer volim IDS - rekao nam je jučer Furio Radin.

Naši sugovornici iz IDS-a uvjereni su da se Jakovčić ipak neće usuditi izbaciti Kajina iz stranke.

- Obojica su takvog karaktera, ali mislim da nitko neće izbaciti Kajina. Pa onda u Saboru ne bi imali dovoljno zastupnika za Klub - kaže naš izvor.

Kajinovi suparnici u IDS-u smatraju i to da on više nema šanse preuzeti stranku.

- Otkako je na jedan dan otišao u mirovinu uništio si je svaku šansu za preuzimanje stranke - kaže naš izvor i dodaje: - Jakovčić? On već više od 20 godina predvodi tu stranku. Jedan dan s Račanom, jedan dan sa Sanaderom, vrlo dobro se snašao i s Jadrankom Kosor… On je čudo, pa ni sada uopće ne sumnjam tko će i ovom sukobu ispasti pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:14