PREMIJEROV GOVOR

KADA SE HRVATSKA MOŽE NADATI BILO KAKVIM POZITIVNIM POMACIMA? Piše Jelena Lovrić

 Dragan Matic / CROPIX

Prvi godišnji izvještaj premijera Zorana Milanovića hrvatskom Saboru djelovao je bolje i ozbiljnije od svega što se iz Vlade u posljednje vrijeme moglo čuti.

Ali je ipak ostao ispod razine očekivanja. Poslanica o stanju nacije, naime, ne garantira iskorak iz statusa quo.

'NE VJERUJTE ONIMA KOJI GOVORE DA RASPRODAJEMO DRŽAVU!' Milanović pred Saborom o stanju nacije

PLUS

SERIOZAN DOKUMENT

Premijerovo obraćanje seriozno je urađen izvještaj, s mnogo brojčanih podataka. Što pokazuje prigodi primjerenu ozbiljnost autora. Za razliku od svojih improvizacija na temu ekonomije, u kojima djeluje nesigurno, neupućeno i zbunjujuće, unaprijed pripremljenim izvještajem Milanović je dobio na kompetentnosti. Šteta da je važnost Sabora i trenutka ponizio odbijajući saslušati parlamentarnu debatu.

POVRATAK EKONOMIJI

Odlično da je premijer najveći dio svog izlaganja posvetio dosad najčešće marginaliziranom problemu žalosnog ekonomskog stanja države. Dosad je više jahao na svjetonazorskim temama koje pale publiku, ali ne daju kruha. Također dobro da nije žučljivo inzistirao na krivnji prethodnika, premda je HDZ-u adresirao isključivu odgovornost za sadašnju krajnje dramatičnu situaciju.

DOBRO JUTRO, STVARNOSTI!

Za razliku od dosadašnjeg, pretežno autističnog diskursa, premijer se - pokazuje poslanica ‡ napokon sudario s realnošću. Što se dade isčitati ne toliko iz dijagnoze stanja, koliko iz mjera koje će se morati povlačiti. Milanović je prvi put najavio seriju „bolnih rezova“: kontrakciju materijalnih prava u državnim i javnim službama, reformu radnog zakonodavstva, rezanje privilegiranih mirovina, skraćivanje braniteljskih beneficija na „održivu razinu“...

MINUS

PREMIJER U ZAKAŠNJENJU

Slaba je točka premijerova izvještaja u njegovom ogromnom zakašnjenju. Dijagnosticirati stanje i najaviti preokretanje negativnih trendova to se može raditi na početku mandata. Nakon dvije godine, koliko skoro vodi državu, Milanović bi morao pokazati prve vidljive rezultate. A njih nema. Dapače, ekonomski su pokazatelji dramatični, a ni politička situacija više se ne može smatrati posve stabilnom.

NULA OBEĆANJA, NULA OPTIMIZMA,

U svom opširnom ekspozeu Milanović pred javnošću nije preuzeo baš nikakve obaveze. Ništa nije obećao. Nije rekao što će raditi, kakve rezultate i kada očekuje, kada se Hrvatska može nadati bilo kakvim pozitivnim pomacima. A izabran je, naravno, da probleme rješava, ne da ih konstatira. Izostanak bilo kakvog jamstva neće proizvesti optimizam nacije. Ako nije mogao djelovati optimistično, onda mu obraćanje javnosti nije ni trebalo.

IZVJEŠĆE ZA STATUS QUO

Kao da je situacija najnormalnija, premijer ni u svom programu ni u svojoj Vladi nije najavio bilo kakve ozbiljne promjene. S istim ljudima vozi dalje. Ista politika, isti kabinet, isti premijer, što znači da je status quo jedina perspektiva. Milanović je čak opoziciji prepustio ulogu zagovarača međustranačke i općenacionalne suradnje, o čemu se u njegovom izvješću uopće nije čulo. Umjesto otvaranja dijaloga, uvredljivim napuštanjem sabornice otvorio je nove sukobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:25