ENERGETSKA STRATEGIJA

'Južni tok nam nije od nekog značaja'

Omisalj, 290410.Naftni terminal firme Jadranski naftovod JANAF u Omislju na otoku Krk.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

BRUXELLES - Plinovod Južni tok nema veliko značenje za Hrvatsku u usporedbi sa zemljama članicama EU kroz koje je predviđen njegov prolazak, izjavila je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Južni tok ne prolazi kroz Hrvatsku, dakle nema tranzita koji bi u ekonomskom smislu mogao biti zanimljiv, nego se razgovoralo o jednom odvojku, kojim bi se Hrvatska spojila na taj plinovod", izjavila je ministrica Pusić novinarima u Bruxellesu u odgovoru na pitanje da prokomentira prijepore oko izgradnje ruskog projekta Južni tok kroz zemlje EU.

"U našoj energetskoj strategiji, Južni tok nije od pretjeranog značenja. Naša energetska strategija uglavnom se zasniva na tri točke - LNG terminalu na Krku, istraživanju i iskorištavanju rezervi plina u Jadranu te Jadransko-jonskom plinovodu, koji bi bio odvojak transjadranskog plinovoda. To su naše tri ključne točke", rekla je ministrica Pusić.

Dodala je da je Hrvatska zainteresirana za potpisivanje trilateralnog sporazuma s Mađarskom i Ukrajinom o izgradnji dijelova plinovoda, kojim bi se plin dostavljao s Krka u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:26