KAKAV BIZNIS

Jutarnji u posjedu svih sporazuma: Samo 5 dana prije izbora Medikolu dali ugovor od 55,5 milijuna kuna!

Jutarnji list u posjedu je svih ugovora o financiranju između poliklinike Medikol i HZZO-a iz kojih je vidljivo da je HZZO od siječnja 2007. do kraja 2012. toj privatnoj poliklinici odobrio ukupno 490,940.227 kuna, što je gotovo pola milijarde kuna.

To je konačan i precizan iznos koje je toj privatnoj poliklinici u formalnom vlasništvu čakovečke obitelji Rajković do danas odobren. U tekstu objavljenom u subotnjem broju Jutarnjeg lista raspolagali smo približnim podatkom od 428.648.255 kuna koje je HZZO od početka 2007. do kraja 2012. odobrio Medikolu, a za precizan ukupan iznos nedostajala su nam još četiri ugovora iz 2007.

Četiri aneksa

Sve ugovore između Medikola i HZZO-a dobili smo zahvaljujući nevladinoj udruzi GONG koja, jednako kao i Jutarnji list, već sedamnaest mjeseci, od izbijanja u javnost afere, nastoji doći do tih ugovora u čemu je uspjela prije nas pa nam ih je ljubazno ustupila.

Četiri ugovora koja su nam nedostajala, teška su ukupno 61,391.972 kune. Riječ je zapravo o prva četiri dodatka temeljnom ugovoru iz 2007.,a potpisali su ih u ime HZZO-a tadašnji ravnatelj toga zavoda Većeslav Bergman te u ime Medikola formalna suvlasnica te poliklinike, čakovečka liječnica opće prakse Ivanka Trstenjak-Rajković. I dok se u prvim dvama dodacima ugovoru za 150.442 kuna povećava izdatak HZZO-a za Medikolove usluge radiologije u 2007., treći i četvrti dodatak daleko su zanimljiviji.

Trećim dodatkom ugovoru od 14. studenog 2007. HZZO se prvi put obvezuje Medikolu plaćati troškove PET/CT pretrage, skupe dijagnostičke metode otkrivanja metastaza u oboljelih od karcinoma, na koju je poliklinika Medikol sve do prije desetak dana kad je nabavljen i proradio prvi pet CT uređaj u vlasništvu državne bolnice, onaj na zagrebačkom Rebru, imala monopol.

Financijsko opterećenje

Tim dodatkom HZZO se obvezao da će od sredine studenog do kraja prosinca 2007., dakle u svega mjesec i pol dana, platiti Medikolu čak 522 PET/CT pretrage, za što je osigurano 5,817.037 kuna. Međutim, već 20. studenog 2007., samo pet dana prije održavanja parlamentarnih izbora, u zadnjim danima mandata tadašnjeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, HZZO i Medikol potpisali su novi dodatak ugovoru iz 2007. o financiranju usluga poliklinike Medikol u nadolazećoj 2008. Iako je krajnje neuobičajeno da ministar zdravstva na odlasku potpisuje odluke koje će financijski opteretiti vladu, kao onu na odlasku, tako ni onu na dolasku, to očito nije pretjerano mučilo člana Sanaderova tima. HZZO se u zadnjim danima mandata ministra Nevena Ljubičića obavezao da će u 2008. Medikolove medicinske usluge financirati sa 55,424.492 kuna, od čega je najveći dio, 50,519.400 kuna otpadao na financiranje troškova PET/CT pretraga. Već u 2008. HZZO je Medikolu pristao financirati 4.500 PET/CT pretraga godišnje. Dakle, ministar Neven Ljubičić odgovoran je za financiranje Medikola u 2007. u ukupnom iznosu od 7,100.196 kuna, te u za finaciranje te poliklinike u 2008. u ukupnom iznosu od već spomenutih 55,424.492 kuna.

Dio istine

Iz ugovora s kojima raspolažemo vidljivo je da je bivši HDZ-ov ministar Darko Milinović bio u pravu kad je tvrdio da je počekom 2008. prilikom dolaska na čelo Ministarstva zdravstva od svog prethodnika naslijedio već ugovoren posao između HZZO-a i Medikola o financiranju PET/CT usluga.

Međutim, Milinović je rekao tek dio istine - od svog prethodnika Ljubičića naslijedio je samo ugovore s Medikolom uglavljene do kraja 2008., dok su svi ugovori s tom privatnom poliklinikom nastali nakon 2008., s pripadajućim ogromnim iznosima, potpisani upravo u Milinovićevu mandatu.

Tako je, podsjećamo, Medikol u mandatu Darka Milinovića, prema ugovorima s kojima raspolažemo, 2009. od HZZO-a dobio 77,263.285 kuna, 2010. je taj iznos porastao na 97,131.630 kuna, a u zadnjoj godini HDZ-ove vlasti, 2011. je skočio na rekordnih 133,985.795 kuna. U srpnju ove godine Medikolu je iz blagajne HZZO-a odobreno nešto manje nego lani.

Tko je Mario Bagat, pomoćnik šefa HZZO-a iz doba afere

Nakon izbora iz HZZO-a u Medikol, a sada u Croatia Osiguranje!

Zanimljivo je da je dr. Mario Bagat, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za zdravstvenu zaštitu koji je po svojoj funkciji bio desna ruka ravnatelja HZZO-a u sklapanju ove vrste ugovora, u prosincu prošle godine, nakon objave rezultata parlamentarnih izbora, dao otkaz u HZZO-u, a već 1. siječnja 2012. počeo raditi na novom radnom mjestu - ni više ni manje nego u upravi poliklinike Medikol koju je HZZO od 2007. obilato financirao.

Također je zanimljivo da je u upravi te privatne poliklinike ostao svega sedam mjeseci, jer se već od 1. kolovoza ove godine zaposlio u upravi Croatia osiguranja kao savjetnik u zdravstvenom osiguranju. Neslužbeno, Bagatu je pri dolasku u Croatia osiguranje bilo obećano mjesto čelnog čovjeka Croatia zdravstvenog osiguranja, ali mu je planove pomrsila presuda koja je toj osiguravateljskoj kući naložila da na posao vrati Damira Mihanovića koji je DORH-u otkrio informacije o Fimi mediji i zbog toga bio potjeran iz te osiguravateljske kuće, pa se Bagat zasad morao zadovoljiti tek sa savjetničkom pozicijom.

Zanimljivo je također da Bagat nema stranačku iskaznicu ni jedne od stanaka Kukuriku koalicije, već iskaznicu HSS-a, međutim, jedna rođačka veza, doznajemo, pomogla mu je da se vrati u upravu izdašne osiguravateljske kuće u državnom vlasništvu i da postane čovjek kontinuiteta. Bagat je, tvrde naši izvori, rođak aktualnog predsjednika uprave HAC-a Jure Bajića kojeg, pak, smatraju " Linićevim čovjekom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:36