SMJENE NA VRHU

Jutarnji otkriva: Tko su novi šefovi obavještajnih službi: Klanac umjesto Grdića u VSOA-i...

Ravnatelju Grdiću ponuđeno je mjesto vojnog atašea u Washingtonu, što je priznanje vrha države za rad VSOA-e
Zagreb, 100611.Pantovcak.Predsjednicki dvori.Predsjednik Republike Ivo Josipovic dodjelio je u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oruzanih snaga RH odlikovanja pripadnicima Ratnog zapovjednistva operativne grupe Zagreb - obrane Grada Zagreba.Na slici: Darko Grdic general pukovnik.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

U hrvatskim obavještajnim službama uskoro slijede velike kadrovske promjene. Prema našim pouzdanim informacijama, državni vrh već je usuglasio promjenu na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) . Sadašnjeg šefa VSOA-e general pukovnika Darka Grdića (51), kojem mandat istječe, zamijenit će brigadir Zdravko Klanac (49).

Bude li sve po planu, do promjene na čelu VSOA-e trebalo bi doći do kraja ovoga tjedna, dok još zasjeda Sabor. Naime, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čelu s Mirom Tuđmanom (HDZ), mora dati svoje mišljenje o predloženom kandidatu za novog šefa VSOA-e.

Imenovanje brigadira Klanca predložio je ministar obrane Ante Kotromanović. Predsjednik i premijer moraju i supotpisati njegovo imenovanje.

Već najesen, vjerojatno u listopadu, slijedi i smjena Josipa Buljevića, ravnatelja Središnje obavještajne agencije (SOA), potvrdili su nam naši izvori. Buljeviću tada istječe mandat, a državni vrh neće mu povjeriti još jedan. Do sada, međutim, nije odlučeno tko će biti novi ravnatelj SOA-e.

Naše informacije, nadalje, govore da bi kadrovska rošada mogla zahvatiti i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. U dijelu nove vlasti vlada veliko nezadovoljstvo radom Petra Miševića, predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Jedan saborski dužnosnik, koji je ujedno i član mjerodavnog saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, rekao nam je: “Mišević je najveći problem u obavještajnim strukturama. Ivo Sanader ga je doveo za ruku na to mjesto iako je nesposoban za dužnost koja mu je povjerena”. No, odluke o smjeni Petra Miševića još nema.

Dio SDP-a bio je nezadovoljan činjenicom da HDZ-ov kadar Buljević i dalje vodi najvažniju obavještajnu službu. U više navrata tražila se smjena.

Dobro upućeni kažu kako je, međutim, predsjednik Josipović bio zadovoljan profesionalnim radom Grdića i Buljevića i da je to razlog zbog kojega do sada nisu smijenjeni. Doznajemo da će generalu Grdiću vjerojatno biti ponuđeno mjesto vojnog atašea u Washingtonu ili visoka dužnost u HV-u. Državni vrh i na taj način želi pokazati, rečeno nam je, da cijeni njegov rad u VSOA-i.

Međutim, general Grdić nije zadovoljan smjenom jer je računao da će dobiti još jedan mandat. O nasljedniku Josipa Buljevića u državnom vrhu tek će se razgovarati.

Klanac je bio šef Rončevićeva kabineta, a školovao se i u Sjedinjenim Državama

Budući šef VSOA-e, brigadir Klanac, sada obnaša dužnost zapovjednika Središnjice za upravljanje osobljem. Na toj je dužnosti od lani, a prije toga, od 2007. do 2011. godine, bio je u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču.

Klanac je bio vojni promatrač Misije UN-a u Obali Bjelokosti, a nakon povratka iz Afrike bio je i godinu dana šef kabineta HDZ-ova ministra obrane Rončevića, nepravomoćno osuđenog na zatvorsku kaznu u poznatoj aferi kamioni.

Klanac je vojničku karijeru počeo u Domovinskom ratu, kao zapovjednik u 114. brigadi.

Završio je Zapovjedno stožernu školu Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu, Ratnu školu “Ban Jelačić” na HVU te US Army Command and General Staff College Fort Leavenworth u Kanzasu.

Iz službene biografije vidljivo je da nema iskustva u vojno-obavještajnom radu na visokim razinama. ( JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:17