ŽESTOKI SUKOB PANTOVČAKA I BANSKIH DVORA

Josipović traži smjenu šefa diplomacije! Kosor: Jandroković nije pogriješio, neću ga smijeniti!

'Bilo bi normalno da premijerka sankcionira ministra koji napada Predsjednika Republike, ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika, te iznosi stvari koje nisu točne', rekao je predsjednik Ivo Josipović
 Ante Čizmić/Cropix

NOVO 16:45>>>>>>>>>>>>>> - Neću smijenti ministra Jandrokovića. Smatram da, sportskim rječnikom rečeno, nije učinio ni jednu grešku u koracima, ni u proceduri - poručila je danas premijerka Jadranka Kosor s konferencije za novinare na kojoj je reagirala na najnoviji zahtjev predsjednika Ive Josipovića da smijeni šefa diplomacije.

Kosor je pritom podsjetila Josipovića da, prema Ustavu, on ministre ne postavlja, niti ih smjenjuje, te da ona odlučuje o sastavu Vlade kojoj je na čelu. Jandroković je, po njenim riječima, proteklih dana u javnosti iznosio reakcije na zahtjeve šefa oporbe Zorana Milanovića, koji je tražio da se zaustavi proces imenovanja novih veleposlanika.

Kao argument u svojoj odluci da neće smijeniti Jandrokovića Kosor je posegla i za Josipovićevim izjavama. Ako je Josipović smatrao da je učinjena greška u proceduri imenovanja novih diplomata, zašto je onda u priopćenju koje je njegov Ured 7. srpnja objavio na svojim web stranicama objavio da je primio prijedlog Vlade o imenovanju novih veleposlanika i da će ga proučiti i i započeti postupak konzultacija s Vladom, zapitala se Kosor.

- Dakle, 7. srpnja predsjednik Josipović nije smatrao da je počinjena bilo kaqkva pogreška u proceduri. Ovo piropćenje uzimam kao argument u svojoj odluci da neću smijeniti Jandrokovića. Ponavljam da 6 tjedana čekamo na odgovor i podjsećam da je Josipović u intervjuu za jedan medij rekao da će se o prijeldogu Jandrokovića izjasniti do 15. rujna i da će tada pozivati kandidate na razgovor. Dakle, ni tada nije smatrao da je počinjena pogreška u proceduri - poručila je Kosor.

Dodala je i kako Vlada Pantovčaku zapravo nije uputila prijedlog imenovanja novih veleposlanika, nego prijedlog za prethodno usuglašavanje. Da bi do tog usuglašavanja došlo, istakla je Kosor, bio je potreban popis, koji je Jandroković i uputio na Pantovčak. Podsjetila je Josipiovića i da, sukladno odluci Vlade iz 2004. , Ministarstvo vanjskih poslova predlaže Vladi imenovanje diplomata, a temeljem prethodn suglasnosti Vlade i predsjendika. Josipović se u svom posutpanju očito vodio uredbom Vlade iz 2001. godine., a ne onom iz 2004., koja je sada na snazi, zaključila je Kosor.

- Predsjedniku sam poslala pismo na tragu odluke Vlade iz 2004. i očekujem da mi odgovori i da sjednemo i započnemo konzultacije o imenima - zaključila je Kosor, koja ne vjeruje da će Josipović inzistirati na smjeni Jandrokovića.

----------------------------------------------------

13:35 - Predsjednik Republike Ivo Josipović zatražio je danas od premijerke Jadranke Kosor da smijeni ministra vanjskih poslova Gorana Jandrokovića, a sve zbog, kako je rekao, kvazi-prijedloga za imenovanje novih veleposlanika .

- Od premijerke očekujem da ministar snosi političku odgovornost - poručio je Josipović, a na izričito pitanje novinara misli li na smjenu, odgovorio je potvrdno.

- Ja premijerki Kosor ne mogu ništa narediti, ali bilo bi normalno da sankcionira ministra koji napada Predsjednika Republike, ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika, te iznosi stvari koje nisu točne – naglasio je Josipović.

Predsjednik je odgovorio na optužbe resornog ministra kako namjerno oteže s imenovanjem veleposlanika ne bi li na tako sve odgodio do iza izbora i pogovodaao SDP-u.

Optužbe naziva neutemeljenima i podsjeća da samo trojici od 15 veleposlanika mandat istječe u rujnu, šestorici je istekao u siječnju ili ožujku, jednom još prije godinu dana, a dvojici 2007. Osim toga, tvrdi da, prema zakonu, ministar nije ovlašten predlagati veleposlanike, već je to Vlada.

Stoga će, poručio je Josipović, vratiti ministru ' taj kvazi-prijedlog veleposlanika, jer on nije ovlašteni predlagatelj '.

Predsjednici Vlade poručuje da svog ministra instruira o poštivanju normi, a Vladi da poštuje proceduru imenovanja veleposlanika, dakle da prijedlog dođe od nje uz mišljenje nadležnog saborskog odbora.

Tvrdi i da će se, bez obzira kada novi prijedlog došao u njegov ured, pri izboru rukovoditi jasnim kriterijima.

- Ugovorni veleposlanici moći će biti samo posebno istaknute osobe, neću pristati na produljivanje mandata, da netko bude veleposlanik 8 ili 10 godina i da se uopće ne vraća u Hrvatsku, niti će veleposlanici biti politički eksponirane osobe.Veleposlanici će moći biti samo političari na funkcijama koji uživaju izniman ugled u javnosti - zaključio je Josipović.

Jandroković uzvraća: Nisam pogriješio ni za milimetar, a tijekom dana ću to i elaborirati

- Nisam pogriješio ni za milimetar. Ne znam tko savjetuje predsjednika. Ja sam uvjeren da sam postupio po proceduri i tijekom dana ću sve elaborirati - ustvrdio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uoči sjednice Vlade.

Na pitanje kako doživljava predsjednikom zahtjev za svojom smjenom, Jandroković je rekao:

- Taj zahtjev doživljavam kao skretanje sa suštine problema. Radi se o listi karijernih diplomata, dakle moja smjena se traži u nedostatku dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:22