HAAG NE PRIZNAJE KRAJINU

Josipović: Presuda generalima potvrđuje agresiju Srbije na Hrvatsku!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Za predsjednika Ivu Josipovića nema dvojbe - presuda generalima nije priznala Krajinu već je potvrdila da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. U današnjoj emisiji Hrvatskog radija `S Predsjednikom uz kavu´ Josipović je još jednom ponovio kako presuda ne mijenja obrambeni i pravedni karakter Domovinskog rata niti je Krajina priznata kao država.

- Neki dužnosnici iz Srbije to slavodobitno komeniraju, ali za to nemaju razloga. Dapače sudac je govorio o međunarodnom sukobu, a to znači da su snage Srba bile kontolirane iz Srbije i zato je to međunarodni sukob. Time presuda ustvari priznaje umješanost odnosno agresiju Srbije - rekao je predsjednik.

Neizravno je odbacio teze kako bi Srbija na osnovu presude i udruženom zločinačkom pothvatu mogla tražiti odštetu.

- Hrvatska ima program povrata i zbrinjavanja. Puno je građana žrtva rata i agresije i Hrvatska ima program kako da ih zbrine - podsjetio je. Budući da je Hrvatskoj već odbijen zahtjev da bude prijatelj suda jer nije strana u postupku Josipović ne vjeruje da će nam ga sada Haški sud prihvatiti ali smatra kako ipak ima načina kako da se Hrvatska ipak uključi u žalbeni postupak.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

- Obrana bi trebala tražiti da se Hrvatska ili neke druge zemlje jave kao prijatelji suda - predlaže Josipović.

Iako je transkript Brijunskog sastanka jedan od elemenata za dokazivanje udruženog zločinačkog pothvata Josipović kaže kako se sudionici tog sastanka ne trebaju bojati kaznenog progona.

- Prilično morate nategnuti interpretacije da biste neke formulacije sa sastanka shvatili kao poziv na zločin. Ali bilo je nažalost i drugih nezgodnih izjava. Sam po sebi taj zapisnik nije osnova za kazneni progon i treba gledati cijeli kontekst i djelovanje svakog pojedinca - objasnio je. Nije želio komentirati je li taj transkript otišao u Haag legalno ali je podsjetio da Hrvatska ima ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom iz 1996. gdje smo se obvezali na punu suradnju.

- Nije dobro da se ovoj ili onoj Vladi predbacuje što je surađivala s Haškim sudom. Da nismo surađivali bili bismo izolirani, prezreni od međunarodne zajednice - upozorava.

Šef države opet je naglasio kako Hrvatska nije nastala na udruženom zločinačkom pothvatu već slobodnom voljom građana koja je obranjena u Domovinskom ratu.

- Niti će zbog presude slika Hrvatske u svijetu Hrvatske biti promijenjena. Pa zar bi nas primilio u UN, NATO, a sutra i EU da smo nastali u zločinu - kaže Josipović koji je priznao kako bismo danas imali manje problema s Haagom da smo na vrijeme spriječili zločine odnosno kaznili počinitelje 90-ih godina.

Potvrdio je kako će i on u diplomatskim kontaktima rušitu teze o udruženom zločinačkom postupku ali ne vjeruje da će to pomoći generalima.

- Mi možemo pomoći u stvaranju političke klime ali sudsko vijeće se ne rukovodi lobističikim aktvinostima - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:27