PREDSJEDNIK O SRBIJI

Josipović potvrdio: Ne mogu otići na inauguraciju predsjednika Nikolića!

The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

NOVO > 13:50 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je, nakon razgovora s kosovskom predsjednicom koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio da ne ide na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, najavljenu za 11. lipnja.

"Ne mogu otići na tu inauguraciju zbog razloga koje sam ranije naveo", kazao je Josipović novinarima nakon službenih razgovora s Atifetom Jahjagom. Kazao je, međutim, da su odnosi Hrvatske sa Srbijom sve bolji i da želi "nastaviti taj trend dobrih odnosa".

..........................................................................................................................

ZAGREB - Daljnja suradnja Hrvatske sa Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer za partnerstvo je potrebno dvoje, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Anadoliju.

"Ja sam vrlo jasno rekao - novi predsjednik Srbije ( Tomislav Nikolić) treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose. Na žalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti", izjavio je Josipović.

Na pitanje mogu li Nikolić i njegova politika dovesti i do nestabilnosti na Balkanu, Josipović odgovara kako "želi vjerovati da neće doći ni do kakvih novih nestabilnosti, jer one zaista nikome ne mogu donijeti dobra, a posebno ne onima koji bi ih izazvali".

"Ali, upravo zbog toga, potrebna je maksimalna ozbiljnost i odgovornost svih u regiji koji se bave politikom. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave", upozorava Josipović.

Agencija Anadolija podsjeća da je regionalna suradnja u središtu politike hrvatskog predsjednika od njegova izbora te da se on "poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima i ispričao zbog hrvatske politike 90-tih u BiH".

Josipović je u intervjuu kazao kako vjeruje u regiju i njezine mogućnosti, te dodao da će "institucionalno približavanje EU-u ovaj prostor učiniti sigurnijim i privlačnijim za ulaganja".

"Trenutačno je kriza svugdje, ali kriza će proći. Ono što mene brine, međutim, jest nedostatak fokusa i strateškog planiranja, osim ako se izuzme želja svih država da postanu članice EU-a. Dugoročni razvojni ciljevi prečesto gube na račun dnevne politike", ocijenio je.

On je ponovio kako za Hrvatsku nema važnije zemlje od BiH.

"Samo jedan pogled na zemljopisnu kartu je dovoljan da bi se razumjelo zašto je to tako, mi smo doslovce upućeni jedni na druge. Postoji i ogroman ljudski kapital koji nas veže, čitao sam nedavno neka istraživanja po kojima je čak 40 posto današnjih građana Republike Hrvatske na neki način rodbinski povezano s BiH", rekao je hrvatski predsjednik.

Govoreći o BiH, Josipović je rekao da EU treba pronaći metodologiju koja će uvažiti specifičnosti te zemlje, te dodao da će Bruxelles u tome imati "potpuno razumijevanje i podršku Hrvatske", u čijem je vitalnom interesu stabilna BiH.

Kao bivši stručnjak Haaškog tribunala Josipović smatra da je proces protiv Ratka Mladića za genocid u BiH "važan prije svega za pravdu".

"Važan je i kao barem djelomična satisfakcija žrtvama užasnih zločina koji su počinjeni, a za koje haški tužitelj tereti Ratka Mladića. Važan je i kao poruka da suvremeni svijet ne smije dopuštati da se takvi zločini događaju, da su napravljeni propusti koji se ne smiju ponavljati. Važno je i kao poruka svima koji imaju makar i primisli stvarati nemir i problematične odnose među narodima i građanima da pravda uvijek dostigne one koji su se o nju ogriješili. I konačno, važan je i za povijest, jer je bitno da generacije temeljem dokazanih činjenica imaju jasnu spoznaju o tome što se na ovim prostorima događalo", istakao je predsjednik Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:38