TRAŽI ZAKLJUČKE

JOSIPOVIĆ O OPTUŽBAMA 'Vlada će imati moje povjerenje dok se ne dokaže da je kršila zakon'

ZAGREB - Hrvatski predjednik Ivo Josipović izjavio je večeras kako će Vlada imati njegovo povjerenje dok se ne dokaže da je nešto činila protiv zakona i Ustava, te nužnim ocijenio da afera oko optužbi bivšeg ministra financija Slavka Linića na račun premijera Zorana Milanovića s konkretnim zaključcima završi što prije, kako bi se okrenuli realnim problemima u državi.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar" predsjednik Josipović je rekao kako za svako od pitanja, koje je Linić naveo u svom jučerašnjem javnom obraćanju, u državi postoji nadležno tijelo te očekuje da će se, bez obzira što se radi o premijeru Zoranu Milanoviću ili nekom drugom, prema svakome postupiti jednako.

Napomenuo je kako je provjeru jesu li sigurnosne službe poduzimale ikakve radnje protiv Linića počeo provoditi prije saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, budući da taj Odbor ima stranačku strukturu, a "povjerenje je ključno u ovom trenutku".

"Moramo biti apsolutno sigurni da će nalaz, kakav god bio, reflektirati stvarno stanje i da neće biti rezultat preglasavanja po stranačkom kriteriju. To je razlog zbog čega sam krenuo putem koji isključuje stranačko odlučivanje", istaknuo je. Dodao je kako ne sumnja i da će Saborski Odbor doći do korektnih i istinitih zaključaka.

Josipović je izrazio uvjerenje da će taj slučaj, barem što se tiče onog što kao predsjednik može napraviti, vrlo brzo biti gotov, prije svega zato što Hrvatska ima velike probleme, ne samo u gospodarstvu. "Tu priču što prije treba zatvoriti ovako ili onako i svi se trebamo posvetiti realnim problemima", poručio je.

Upitan kako će se istražiti Linićeve optužbe da premijer Milanović i njegov prijatelj Siniša Petrović, predsjednim Nadzornog odbora Ine, djeluju u interesu mađarskog MOL-a, a ne nacionalnom interesu, odgovorio je kako će se to uskoro vidjeti i bez neke velike istrage.

"Ako se zaključi sporazum kojim su zaštićeni hrvatski nacionalni interesi sa sigurnošću možemo reći da tu nema problema ove naravi. Međutim, kada bi bio neki sporazum koji nije povoljan za Hrvatsku, onda bi se svi pitali kako se pregovaralo", kazao je Josipović.

Ponovio je kako očekuje pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima i novi predsjednički mandat, te još čeka da HDZ izađe sa svojim kandidatom. "Očekujem pobjedu bez obzira kada će biti izbori i tko će biti kandidat. Kolindu Grabar Kitarović poštujem i tko god bude HDZ-ov kandidat ja ću kampanji pristupiti s osobnim poštovanjem i sa političkim respektom", rekao je.

Malo neobičnom je ocijenio aktualnu situaciju u kojoj HDZ vodi kampanju bez kandidata "ili mogući kandidat vodi kampanju putem punomoćnika". Stoga od HDZ-a očekuje da se opredijeli za svoga kandidata kako bi se s njim mogao suočiti, a ne da, kako je rekao, netko drugi vodi kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:41