O INAUGURACIJI

Josipović: Ići ću u Beograd samo ako Nikolić napusti ideje četništva i ekspanzije

Kada gospodin Nikolić jasno prihvati takav koncept svi ćemo vrlo rado sudjelovati, rekao je Josipović
Zagreb, 280512.Predsjednik Ivo Josipovic nazocio je danas konferenciji " Pravo na zivot i ukljucenost u zajednicu za osobe sa invaliditetom u Hrvatskoj - mogucnost i ogranicenja", koja se odrzala u EU info centru. Na fotografiji: Predsjednik RH Ivo Josipovic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da bi otišao u Beograd na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića samo u slučaju da on prihvati koncept zajedničkog projekta europeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije.

"Poziv za inauguraciju nisam dobio. Ja sam nekoliko puta jasno izrazio bit problema. Bit stvari je da svatko tko želi sudjelovati u zajedničkom projektu europeizacije regije, tko želi imati prijatelje i partnere u Europi mora jednom zauvijek napustiti ideje četništva, ideje ekspanzije, ideje o tome kako teritorij i granice nisu definirani. Prema tome svatko ima za to priliku, pa i gospodin Nikolić i kada bude jasno da je prihvatio takav koncept svi ćemo vrlo rado sudjelovati", rekao je Josipović, koji boravi u dvodnevom posjetu Bruxellesu.

Na inzistiranje novinara hoće li ipak ići u Beograd ako dobije poziv, predsjednik Josipović je dodao da je iz "ovoga što je rekao vrlo jasno o čemu se radi" i da bez jasnogo očitovanja o stvarima koje je spomenuo nema odlaska na inauguraciju.

Na upit o Gay Prideu u Splitu, predsjednik Josipović je rekao da njegovo održavanje neupitno.

"To je potpuno neupitno, to što ima onih koji misle da tako ne treba biti, drugo je pitanje. To je dijelom pitanje demokracije i prava na drukčije mišljenje, ali nitko nema pravo spriječiti mirno okupljanje građana i izražavanje njihovih stavova", rekao je Josipović.

Dodao je da se zbog drugih državničkih obveza neće moći pridružiti Gay Prideu, ali da oni imaju njegovu vrlo jasnu podršku.

Istaknuo je da se ne pribojava nereda. "To će proći onako kako treba proći, u demokratskom duhu, a uvijek se može naći onih koji narušavaju red, ali oni su posao policije", rekao je.

Karamarko: Osobno ne bih išao na Nikolićevu inauguraciju

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako osobno ne bi išao na inauguraciju novoizabranog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića te kako je Nikolić dužan Hrvatskoj ispriku.

„Mislim da je on doista dužan ispriku. Ne znam kakve su se to kod njega mijene i promjene dogodile da je on postao europejac. Morat će se dokazivati na tom putu ka EU, prije svega preko slučajeva velikosrpskih ambicija i pretenzija prema hrvatskom teritoriju i njegovoj ulozi u tome“, rekao je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru.

Neosporno je da gospodin Nikolić ima jednu, rekao bih četničku prošlost, ustvrdio je Karamarko. „Znamo što taj termin 'četnik', 'četnički vojvoda' podrazumijeva – pretenzije na hrvatski teritorij“, naglasio je dodavši kako je Nikolić osim toga i ratovao na hrvatskom teritoriju. „Ostala je nerazjašnjena situacija oko Antina i njegove uloge u tome. Prema tome puno toga je 'ali'“, rekao je čelnik HDZ-a .

Na pitanje bi li hrvatski predsjednik Josipović trebao ići na inauguraciju Karamarko je ustvrdio kako postoje neki preduvjeti koji bi trebali biti zadovoljeni prije tog dolaska.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a također je, na novinarski upit, komentirao i pad BDP-a rekaši kako su to na žalost normalni trendovi, a vladi je najavio svoju podršku „u svemu što je korisno“.

„Vidjet ćemo kako će dalje ići. Mi pripremamo upravo naše ekspertne skupine pa ćemo pokušati izići s nekim našim programima i prijedlozima“, rekao je Karamarko.

„Udar na standard naših građana je najlošije što nam se može događati. Možemo se baviti velikim političkim temama, ali ako kvaliteta života ne bude na zadovoljavajućoj razini ne znam što vlada više može ponuditi“, poručio je čelnik HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:17