DRAMATIČAN IZBOR

Josip Popovac izabran za predsjednika Uprave HRT-a

Ovo je bio prvi put da se predsjednik Uprave HRT-a bira po novom zakonu
Zagreb, 270611.Prisavlje 3.Sjednica programskog vijeca i predstavljanje kandidata za novog predsjednika Uprave HRT-a. Predstavljeno je cetri kandidata jer je peti Mate Pavkovic odustao od kandidature.Na slici: Josip Popovac.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Na prilično dramatičnom izboru danas je za predsjednika uprave HRT-a u drugom krugu glasovanja, po novom zakonu o HRT-u, izabran Josip Popovac, dosadašnji privremeni glavni ravnatelj. Za njega je glasovalo 11 od 16 članova Nadzornog odbora i vijećnika Programskog vijeća.

Uz Josipa Popovca za mjesto predsjednika uprave borili su se i Duško Radić, Ivan Vrkić, Branko Debeljak, te Mate Pavković koji je svoju kandidaturu povukao još tijekom polusatnog predstavljanja programa, tek se osvrnuvši na novinske napise iz posljednjih nekoliko dana.

Iako su u svojim programima svi kandidati naglasak stavljali na rješavanje financijske situacije, te poreznog duga, proširenje programa i poboljšanje njegove kvalitete, u drugi krug izbora uz Popovca su prošli i Duško Radić i Ivan Vrkić, nekadašnji ravnatelj HRT-a čiji je mandat trajao tek dvije godine od 1998. do 2000.

Budući da je u drugom krugu Popovac osvojio čak deset glasova od potrebnih 11, a ostala dva kandidata bili su izjednačeni sa po tri glasa, Ivan Vrkić odlučio se također za odustajanje procjenivši da nema smisla nastavljati utrku. No, rasprava se nakon toga povela o tome treba li i u drugom krugu glasovanje biti tajno što za sobom povlači i izmjenu Pravilnika.

Predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks žučno se zalagala za javno glasanje, a usput je prozvala i neke članove Vijeća za ‘trgovanje ispod stola’ što je iznerviralo neke od vijećnika posebice književnika Antu Tomića. Nakon što je zbog rasprave umalo prekinuta sjednica i izbor odgođen do daljnjega ipak je javnim glasovanjem izabran Josip Popovac.

Na mjestu privremenog glavnog ravnatelja Popovac se nalazi oko godinu i pol dana, a upravo je on u svom izlaganju programa najviše inzistirao da se izabere uprava s mandatom. Popovcu u prilog ide i činjenica što je još kao privremeni ravnatelj uspio stabilizirati poslovanje HRT-a, te krenuti i ka restrukturiranju kuće. Kao najvažnije ciljeve u idućih četiri godine zacrtao je program visoke javne vrijednosti, uspješno poslovanje HRT-a, te dominaciju u medijskom prostoru, kako regionalnom, tako i širem.

Glavno obilježje njegova mandata biti će, rekao je, partnerstvo uprave i zaposlenika. Osvrnuo se i na financijsku nestabilnost kuće, a kao glavni potencijal HRT-a naveo je ljude, imovinu i arhivu iz koje treba izvlačiti što više sadržaja. U naredne dvije, tri godine Popovac smatra kako će sanirati obavze prema dobavljačima, vratiti kredite i godišnje, u prosjeku uštediti 80 milijuna kuna, te postati javni servis i atraktivan poslodavac.

Natječaj za dva člana uprave uskoro će se objaviti, a za 19. srpnja najavljen je ponovni sastanak. Natječaj za glavne urednike ići će u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:47