DR. IVO IVIĆ

‘Još u lipnju mi je bilo jasno što nas čeka. Van pameti je da toliko ljudi umire, a imamo cjepivo‘

Virus je takav da neće otići tako lako. I cijepljeni i necijepljeni će se zaraziti, rekao je šef Klinike za infektologiju KBC-a Split

Ivo Ivić

 Vojko Basic/Cropix

Dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, bio je gost u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', gdje je govorio kako mu je u lipnju bilo jasno što ih čeka.

- Tada sam prebrojavao naše pacijente starije od 65 koliko ih je bilo cijepljeno i to je bilo porazno. Oko 65 posto ih nije bilo cijepljeno. Bilo je jasno da nas čekaju teška vremena i da uvjeravanja nisu dala rezultate.

- Epidemija, virus je takav da neće otići tako lako. Svi ćemo se i cijepljeni i necijepljeni zaraziti, ali razlika je da oni koji su cijepljeni neće dobiti tešku bolest. I to je cijela mudrost cijepljena. Manje će biti napunjene bolnice i manje će biti umrlih, istaknuo je.

Osvrnuo se i na svoju izjavu da 80 posto osoba nije trebalo umrijeti.

- Od tih koji nisu bili cijepljeni velika većina nije trebala umrijeti, a oni koji su bili cijepljeni su nesretnici jer imaju u pravilu bolesti, stanja, visoku životnu dob koja su onemogućila uspješno cijepljenje, rekao je, te dodao da su se kao zdravstveni sustav pripremili za isti scenarij kakav je bio prošlu zimu, "ali prestrašno je da uz cjepivo umire toliko ljudi. To je van pameti", naglasio je.

Na upit kakve će biti jesen i zima, rekao je da će jesen biti kao i prošlogodišnja, a na pitanje što će biti nakon Nove godine odgovorio je: 'Ovisit će o cijepljenju'.

Rekao je da bi lockdown bio dobar jer "vidjeli smo kakve rezultate daje prošle godine kad nitko nije bio cijepljen'.

- Ali lockdown nitko ne želi. To postaje suluda situacija, imate cjepivo, ali morate se zatvarati, istaknuo je Ivić.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a rekla je da težu kliničku sliku razvijaju oni koji nisu cijepljeni, te da je poruka da se treba cijepiti i što prije doći po treću dozu jer imunitet s vremenom blijedi.

Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je da su cjepiva koja imamo itekako ispunila svoju funkciju, ali da je potrebno još rada i razvoja cjepiva.

- Glavni način borbe protiv respiratornih virusa jest imunost na sluznicama i onda tome treba prilagoditi cjepivo. Očekujem da će nove generacije cjepiva koje će ići tim putem riješiti i problem širenja zaraze. Očigledno cjepiva uspješno pokušavaju spriječiti teže oblike bolesti i smrtne ishode, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:03