STRAŠNI NAPADI

JOŠ SE NE ZNA IMA LI HRVATA MEĐU ŽRTVAMA POKOLJA Milanović: 'Na najvišem smo stupnju pripravnosti'

Pariz, Francuska, 131115.U nizu teroristickih napada koji su u petak navecer pogodili Pariz ubijeno je najmanje 120 ljudi.Ozlijedjeno je oko 200 ljudi, od kojih 80 tesko.Napadi su izvedeni u koncertnoj dvorani Bataclan, blizu stadiona Stade de France, u pariskim restoranima Le Carillon, Le Petit Cambodge i La Belle Equipe te u trgovackom centru Les Halles u 10. i 11. cetvrti. Na fotografiji: evakuacija i zbrinjavanje ljudi ozlijedjenih u napadu na koncertnu dvoranu Bataclan.Foto: Stephane Allaman / SIPA / CROPIX *** Local Caption *** 00730519
 Stephane Allaman/ SIPA / CROPIX

NOVO 11.10 - 'Napad u Parizu predstavlja udar na temeljne ljudske vrijednosti. Izražavam i tugu i bol i solidarnost s francuskom nacijom', rekao je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je najoštrije osudio terorističke napade u Francuskoj.

'Zatvaranje granica i žice nas neće spasiti od ovakvih napada', rekao je premijer Milanović te je na pitanje novinara o mogućnosti zatvaranja granica odgovorio da ne treba povezivati migrantsku krizu s ovim napadima.

'Na najvišem stupnju pripravnosti smo, a sve službe sigurnosti koje kontrolira hrvatska Vlada spremne su reagirati po potrebi. U kontaktu smo i s Croatia Airlinesom vezano za vraćanje hrvatskih državljana koji se žele vratiti kući.

Milanović je konstatirao da je nacionalna sigurnost prioritet broj jedan te da je u kontaktu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. 'Mi se moramo zaštititi te pozivam ljude da ostanu mirni te da se ne predaju stahu i malodušnosti', rekao je premijer.

'Svijet u kojem živimo je grub i nasilan. Hrvatska je jedna od sigurnijih zemalja jer smo manji, nismo veliki igrač. Također, biramo riječi i šaljemo poruke mira i tolerancije. Zašto opet Pariz? Teško je odgovoriti na to pitanje u ovom trenutku', rekao je premijer.

'Nema informacija o poginulim Hrvatima tijekom napada, a ako i kada ih dobijemo pravovremeno ćemo obavijestiti javnost', dodao je premijer te zaključio konferenciju za novinare.

--------------------------------

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu ujutro da još uvijek nije primilo nikakvu službenu obavijest francuskih vlasti o državljanstvu žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu u kojemu je po posljednjim informacijama poginulo više od 120 osoba.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još nije primilo nikakvu službenu obavijest francuskih nadležnih institucija o državljanstvu žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu. Veleposlastvo RH u Francuskoj u stalnom je kontaktu s francuskim nadležnim tijelima i čim budemo imali službene informacije objavit ćemo ih", kaže se u priopćenju.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje ovaj suludi teroristički akt te izražava sućut obiteljima i prijateljima žrtava, francuskom narodu i vladi", dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo je objavilo i brojeve telefona na kojima je moguće zatražiti informacije o hrvatskim građanima u Parizu.

Može se nazvati broj samog ministarstva: 01 4569 964, a objavljena su i dva broja u Francuskoj: 00 33 1 5370 0280 ili 00 33 78 5244 5333.

Ranije je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom profilu na Twitteru objavila na engleskom jeziku "kako je šokirana napadima u Parizu i ožalošćena zbog gubitka tolikih života".

"Hrvatska je s francuskim narodom", poručila je Grabar-Kitarović.

Vlada je najavila da će premijer Zoran Milanović u 11 sati održati izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o napadima u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:34