POTPORA BIJELE KUĆE

Joe Biden: Vaša je suradnja s Haagom iskrena i potpuna

Biden je pohvalio razvijanje dobrih odnosa sa Srbijom, rješavanje spora sa Slovenijom, podršku Kosovu i reformama u BiH
 Tomislav Krasnec

WASHINGTON - Američki potpredsjednik Joe Biden nije se pojavio pred novinarima uz Jadranku Kosor koja je izjavila da je na njihovu zajedničkom sastanku u Bijeloj kući dobila punu podršku Amerike, ali je u utorak kasno navečer po istočnoameričkom vremenu izdao priopćenje u kojem to potvrđuje.

Potpredsjednik je naglasio snažnu podršku SAD-a kandidaturi Hrvatske za Europsku Uniju.

Ključne reforme

U tom kontekstu pozdravio je hrvatsku suradnju s ICTY-jem i napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme i nastavi borbu portiv korupcije, navodi se u priopćenju koje vrvi pozitivnim ocjenama partnerstva Amerike i Hrvatske. Biden je, priopćili su iz njegova ureda, pohvalio premijerku Kosor zbog pronalaska rješenja za dugogodišnji granični spor sa Slovenijom.

Podržao je i nastojanja hrvatske vlade da razvija bolje bilateralne odnose sa Srbijom, podržava Republiku Kosovo i pomaže međunarodnoj zajednici u provođenju reformi i većoj učinkovitosti BiH. I izvori iz hrvatske delegacije, koji su bili na sastanku u Bijeloj kući, kažu kako nije spomenuta nijedna negativna stvar, sve same pozitivne.

- Potpredsjednik Biden bio je vrlo srdačan, razgovor je počeo njegovim prisjećanjem na prve posjete bivšoj Jugoslaviji, još u vrijeme kad je kao mladi senator bio u američkoj delegaciji koja je razgovarala s Titom, što samo govori koliko on dobro poznaje i prati događanja u našoj regiji - kaže član hrvatske delegacije koji je, zbog diplomatske osjetljivosti, htio ostati anoniman.

Ni premijerka ni diplomati koji su bili s njom na sastanku kod Bidena ne žele govoriti o detaljima jer smatraju da bi to bilo kontraproduktivno, ali jasno je da su dobar dio razgovora posvetili hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom, koju Amerikanci smatraju iskrenom i potpunom.

- To nije samo američko razumijevanje za naše argumente, nego i njihova volja da diplomatskim kanalima podijele takav stav i s drugim zemljama koje možda o tome još imaju dvojbe - kaže jedan hrvatski diplomat.

Jasan stav administracije

- Potpredsjednik Biden oko toga nam je potvrdio ono što smo u posljednjih tjedan dana već čuli i od američkog veleposlanika u Hrvatskoj Foleya i od veleposlanika za ratne zločine Rappa. To je vrlo jasan stav američke administracije - dodaje diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 10:54