VJEŠTINE ZA ŽIVOT

Jeste li primijetili ove plakate u gradu? Razgovarali smo s ekipom iza kampanje

Neobični plakati opipljivom metaforom govore o tome što su Vještine za život, zašto nam trebaju i gdje ih možemo usvojiti

Vještine za život

 Scouts.hr

Ovih dana u Zagrebu su se pojavili pomalo neobični plakati – pravi sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme, prava drvena kućica za ptice, penjalice, osvijetljena karta nebeskih tijela. Svakoj od ovih instalacija zajednički je naziv – Festival vještina za život, a potpisuje ih Savez izviđača Hrvatske.

O čemu se točno radi, kakav je to točno festival i što nas očekuje ovo ljeto u srcu Like u Lovincu pričali smo s organizatorima kampanje iz Saveza izviđača Hrvatske.

image

Vještine za život

Scouts.hr

„Ljudi su danas, možda više nego ikada, odvojeni od prirode, zajednice, jedni od drugih, a u konačnici i sami od sebe. Današnje društvo, koje se sve brže mijenja, nosi sve više izazova za nove generacije.

Kako bi pojedinci mogli uspješno i ispunjeno živjeti i djelovati u takvom društvu, trebaju biti prilagodljivi i snalažljivi – moraju na vrijeme ovladati vještinama za život.

Ovom kampanjom želimo pokazati zašto su vještine za život važne i zašto je bitno svladati ih na vrijeme jer funkcionalni pojedinci stvaraju funkcionalnije društvo.

image

Vještine za život

Scouts.hr

Središnje događanje kampanje „Vještine za život“ je Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu u Lici od 29. srpnja do 1. kolovoza. Svi su dobrodošli, ulaz je besplatan, a za djecu i mlade, zajedno s partnerima smo pripremili gotovo stotinu raznih zanimljivih radionica i aktivnosti u prirodi kako bi izbrusili svoje vještine za život. „ – ispričao nam je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske koji je i glavni koordinator kampanje.

Izviđači su u ovu kampanju uključili brojne partnere širom Hrvatske, a glavni partneri, koji će ujedno sudjelovati i u provedbi brojnih radionica i aktivnosti festivala, su Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ i Hrvatska zajednica tehničke kulture uz medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista.

image

Vještine za život

Scouts.hr

Sam festival podijeljen je tematski po danima pa je tako prvi dan posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture – astronomija, modelarstvo, raketarstvo, cb radioamaterizam, fotografija i video.

Drugog dana festivala bit će pokazna vježba civilne zaštite te zanimljive prezentacije opreme i aktivnosti spašavanja. Uz to, civilna zaštita, HGSS, Crveni križ i vatrogasci pripremili su veliki broj radionica za djecu i mlade, svaki iz svog područja djelovanja, a sve radionice bit će posebno organizirane za uzrast djece i mladih.

Treći dan tema je Europa pa će većinu aktivnosti za mlade voditi izviđači iz raznih europskih zemalja gdje će pokazati igre, aktivnosti i radionice kakve su uobičajene u njihovim državama.

Zadnji dan festivala posvećen je klimatskim promjenama i zaštiti okoliša pa će, uz zanimljiva predavanja, biti organizirane i brojne radionice o klimi, lokalnoj flori i fauni, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kompostiranju i sl.

image

Vještine za život

Scouts.hr

Uz sve navedeno, tokom festivalskih dana za posjetitelje će biti organizirane i radionice iz arheologije, astronomije, biciklizma, izrade splavi, drvnih konstrukcija i još puno drugih.

„Želja nam je svima zainteresiranima ponuditi barem dio onoga što naši izviđači inače prolaze i imaju na programu tokom svojih izviđačkih aktivnosti. Tko god želi, može se okušati u brojnim aktivnostima, doći na jedan ili više dana i besplatno uživati u programu, gradeći pritom svoje vještine za život. Ovo je definitivno prvi ovakav festival i vjerujemo da će nam se pridružiti mnogi roditelji s djecom. Jer njima su vještine za život i najpotrebnije“ – izjavio je Špicer.

Napomenimo da se sam festival vještina za život odvija u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske na kojoj će sudjelovati preko 2000 izviđača iz Hrvatske i inozemstva što će biti i najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:22