KRDO RASTE

Jeleni lopatari i dalje su u vojarni Croatia

 CROPIX

Krdo jelena lopatara još uživa u vojarni Croatia iako je potkraj prošle godine ministar obrane Ante Kotromanović Državnom uredu za upravljanje imovinom uputio prijedlog za njihovo izmještanje.

No, rješenje do danas nije pronađeno a krdo se i dalje širi te se broj jelena i srna popeo na više od 30.

Deset grla, dva mužjaka, pet ženki i tri mladunca, po izričitoj naredbi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića dopremljeni su vojnim transportom s Brijuna u vojarnu Croatia. Nitko zapravo ne zna zbog čega je tadašnji načelnik to odlučio, ali jeleni su već sedam godina u vojarni i prilično su se udomaćili. Lopatari znaju i preskočiti ogradu te šetati vojarnom. Ponekad ih se tako može vidjeti i kako brste travu oko zgrada vojarne.

MORH je početkom 2008. za smještaj životinja dobio Rješenje Ministarstva poljoprivrede te su objekti za uzgoj i držanje jelena upisani pri Upravi za veterinarstvo. Vojnici su ih hranili i brinuli se o njima, no nakon povratka Ministarstva obrane na Krešimirov trg, to je postao prevelik uteg za Oružane snage. U vojarni je ostao premali broj vojnika koji nema vremna baviti se i jelenima. ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:29