KAD MUŽ NIJE I TATA

Jelavić: Zbog rigidnih zakona djeci se upisuje pogrešno ime oca

ZAGREB - Dvanaestero djece imalo je umjesto oca upisano ime pogrešne osobe, pokazao je godišnji izvještaj Mile Jelavić, pravobraniteljice za djecu, koji je predočila Saboru.

Zastupnici su tako saznali da zbog zakonskih odredbi čak dvanaestero djece ima problem vezan uz identitet oca upisanog u dokumente jer se poštujući presumpciju bračnog očinstva koju propisuje Obiteljski zakon kao otac djeteta upisuje majčin bivši suprug ako je dijete rođeno za vrijeme braka ili tijekom 300 dana od prestanka braka.

Dokazivanje očinstva

Međutim, problem nastaje, a tako je bilo i u nekim slučajevima koji su prijavljeni pravobraniteljici za djecu, kada žena primjerice zatrudni s muškarcem s kojim nije u braku i tada odluči živjeti s muškarcem s kojim čeka dijete. Ako ne uspije brzo riješiti brakorazvodnu parnicu, kao otac djeteta bit će upisan njezin suprug.

Posljedica takvog razvoja situacije jest pokretanje postupka osporavanja jednog i dokazivanje očinstva drugog muškarca, što naravno svima dodatno komplicira život.

- Samo u deset posto slučajeva događa se da djeca rođena u braku nisu djeca muževa majki djeteta - kaže profesorica Obiteljskog prava Dubravka Hrabar i ističe da je riječ o pravnom rješenju prisutnom u većini država, a datira još iz starog Rima.

- Zamislimo da imamo drukčiju situaciju, da svi muškarci u čijem braku se rodi dijete moraju dokazivati da su očevi? - kaže profesorica Hrabar.

Mila Jelavić pak kaže kako je u njezinu izvješću riječ o situacijama koje formalno ne odgovaraju stvarnom životu, a mogle su se lako riješiti.

Život izvan propisa

- Događa se da muž majke ne osporava da nije riječ o njegovu djetetu, a biološki otac i majka su suglasni da su roditelji i tada bi to moglo biti jednostavno riješeno - kaže pravobraniteljica i ističe da sugestija Ministarstvu obitelji da se pozabavi ovim problemom ne znači zanemariti pravo muževa da budu očevi, već to znači pravno reagirati na realnost. Prijedlogom se od Ministarstva obitelji tražilo da se presumpcija bračnog očinstva primjenjuje samo u onim slučajevima kad se očinstvo djeteta ne može odrediti suglasnom voljom roditelja.

Brže bolje na sud

- Sudski postupak treba provesti, ali postoje i situacije u kojima se život odvija drukčije, ne na način definiran propisima - kaže Jelavić. Profesorica Hrabar ističe i kako je brakorazvodni postupak ustvari jednostavan i mogao bi trajati svega dva do tri ročišta ako se ne rješava i pitanje imovine.

- Suci nikoga ne drže u braku ako jedna osoba to ne želi - kaže Hrabar i dodaje da bi žene ipak morale na vrijeme pokrenuti postupak razvoda da se ne nađu u kompliciranoj situaciji u kojoj bi, formalno, rodile dijete čiji je otac muškarac s kojim više nisu u vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:28