DANIEL BUČAN NIJE OPTIMIST

JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH EKSPERATA ZA EGIPAT 'Situacija je užasna. Teroristi koji su oteli Tomislava već su pogubili i glavnog državnog tužitelja...'

 Duje Klarić/CROPIX

Daniel Bučan, vanjskopolitički stručnjak, arabist i bivši veleposlanik Hrvatske u Egiptu za Jutarnji list je komentirao slučaj otmice Tomislava Salopeka.

- Situacija je užasna, slična ranijim situacijama u kojima su stradali nevini ljudi jer se radi o teroristima koji nevinim životima ucjenjuju vlasti protiv kojih se bore. Činjenica da se radi o hrvatskom državljaninu je slučajnost, jer u prvom planu nije bilo zadati udarac Hrvatskoj, nego egipatskim vlastima ili eventualno francuskoj kompaniji za koju naš građanin radi. Situacija je takva da naše vlasti i diplomacija pokušaju učiniti sve što je u njenoj moći da se spasi život. No, bojim se da sve ovisi o egipatskim vlastima koje su meta ucjene terorista koji traže da se u roku od 48 dati puste sve zatvorenice iz egipatskih zatvora.

S obzirom na to da nijedna vlast, pa tako ni egipatska ne želi popustiti ucjenama i pregovarati s teroristima, bojim se da su mogućnosti da naša diplomacija postigne uspjeh prilično ograničene. Ova skupina, koja je otela našega građanina, kada se krajem godine povezala s Islamskom državom, promijenila je i ime Ansar Beit al-Maqdis u Sinajska provincija. Otkad su priključeni ISIL-u pojačali su svoje akcije ne samo na Sinaju, nego i u Kairu. U atentatu su ubili i egipatskoga glavnog državnog tužitelja, a u akciji koju su izveli na moru raketom su oštetili brod ratne mornarice. Dobro su povezani i s drugim terorističkim skupinama te na zapadnoj granici sa skupinama u Libiji. Zapravo su jako razgranati, što je posljedica financiranja ISIL-a, smatra Bučan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:42