BRANKO ROGLIĆ

JEDAN OD NAJBOGATIJIH HRVATA O SVOJIM POČECIMA 'Ni kriv ni dužan sam došao u doticaj s jednom od najvećih svjetskih kompanija. To je bila sreća...'

 Boris Kovačev / CROPIX

Jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Branko Roglić, u 19 zemalja ima 19 tvrtki, a u posljednjih je 30 godina stvorio najveću europsku distribucijsku tvrtku čiji je prošlogodišnji promet bio gotovo dvije milijarde eura. U HRT-ovoj emisiji 'U svom filmu' progovorio je o svojim poduzetničkim počecima, a na pitanje što je potrebno da bi netko iz Hrvatske postao najveći u svojoj branši u Europi odgovara: - Morate imati ideju, znanje, odlučnost, hrabrost i dosta sreće. Događaju se stvari na koje ne možete utjecati, kad se to dogodi, ako ide vama na ruku, onda ste bogati i uspješni.

Prekretnicom na svom poslovnom putu naveo je susret s jednim češkim proljećarom, sudetskim Nijemcem.

- Imali smo vrlo slične ideje, vidjeli smo da će se socijalizam raspasti te odlučili s mojih 60 tisuća njemačkih maraka ušteđevine u Švicarskoj osnovati prvi Orbico, rekao je Roglić.

U tri godine zaradili su, kaže, 400 tisuća maraka. Na Zagrebačkom velesajmu upoznaje menadžment slovenske tvrtke u stečaju, preuzima je i nastaje slovenski Orbico. Tvrtka je bila zastupnik Varte i njemačke kozmetičke kuće Ellen Betrix.

I tada nastupa sreća - američka multinacionalna kompanija Procter&Gamble kupuje Ellen Betrix i njegovu tvrtku uzima za partnera.

- To je bila velika sreća. Ni kriv ni dužan došao sam u doticaj s jednom od najvećih svjetskih kompanija. Dao sam sve od sebe da zadovoljim tog diva i očito sam to dobro radio. Dali su mi i ostali svoj proizvodni program - Ariel, Dash, Pampers..., rekao je.

Uzor mu je vlasnik Ikee, nedavno preminuli Ingvar Kamprad.

- Našao sam uzor u čovjeku koji se uvijek vozio ekonomskom klasom i sam, a ne u glamuru, luksuzu. U duši sam ribar. Poduzetništvo je briga o ljudima, motivira me da su moji ljudi zadovoljni i da poštuju moj odnos prema njima, a da ja imam dovoljno za pristojan život. Briga o ljudima je ključno poslanje poduzetnika, istaknuo je.

Roglić kaže kako u Hrvatskoj nije isplativa proizvodnja jer smo skoro sve resurse potrošili.

- Nemamo ugljena, nafte, plina nešto malo. Nismo iskoristili obalu, Slavoniju... Hrvatska će živjeti od servisiranja, smatra Roglić.

Njegov moto je da nikada neće investirati u nešto da bi bankrotirao, već da bi oplodio svoj kapital i stvorio višak vrijednosti.

- U Hrvatskoj treba što prije privatizirati sve što se da privatizirati, osim prirodnih resursa te brodskih veza s otocima, uvjeren je Roglić.

Roglić je prvi pokrenuo lavinu prisilnom naplatom Agrokorovih dugova. Od 20 milijuna duga, nije uspio naplatiti samo 3,5. Kaže, srećom ne ovisi o tom novcu. Prema njegovom mišljenju, dobavljači koji su dozvolili veliku otvorenost prema Agrokoru moraju tražiti odgovornost svojih uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:52